U trendu

Vlada Srbije za poplavljene pripremila 200 miliona dinara

BEOGRAD – Vlada Srbije uredbom je utvrdila Državni program pomoći i obnove oštećenih porodičnih stambenih objekata usled dejstva poplava i grada u junu ove godine, za koji je procenjeno da će biti potrebno 200 miliona dinara, objavljeno je u Službenom glasniku RS.

Prema izveštajima gradova i opština, procenjuje se da je oštećeno oko 1.000 porodičnih stambenih objekata u svojini građana, a u zavisnosti od obima oštećenja bespovratna državna pomoć je od 120.000 dinara za prvu kategoriju oštećenja do 600.000 dinara za petu kategoriju.

Uslovi da se pomoć i dobije su da je šteta neposredna posledica elementarne nepogode i da je prijavljena u skladu sa zakonom, odnosno da je oštećena stvar služi i da je neophodna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba, kao i da je stvar čuvana sa požnjom odnosno da su preduzete sve mere radi smanjivanja rizika od elementarnih nepogoda.

Lokalne samouprave formiraju komisije koje vrše procene šteta a građane pozivaju da prijave štetu u roku od 15 dana od dana proglašenja prestanka elementarne nepogode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar