U trendu

Vlahović: Rast zasnovan na investicijama i izvozu

BEOGRAD – Nema sumnje da je program fiskalne konsolidacije dao rezultate i da je dobra osnova za nastavak strukturnih reformi, ali u narednom periodu zadatak Vlade Srbije je da, između ostalog, sagleda kako da ekonomsku politiku fokusira na povećanje investicije koje generišu privredni rast, smatraju stručnjaci.

Na 18. Ekonomskom samitu Srbiji, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, učenici panela o značaju fiskalne konsolidacije za budući rast saglasili su se je budžet Srbije uravnotežen, ali i ranjiv i to u zavisnosti od toga koje će mere ekonomske politike vlada definisati u narednom periodu.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović se osvrnuo na dosadašnje rezultate u strukturnim, posebno reformi tržišta rada, navodeći novi Zakon o radu, napredak na Duing biznis listi, započetu reformu penzionog osigiranja…

Vlahović ističe da rast BDP mora da se zaniva na investicijama i rastu izvoza što, kaže, nije bio slučaj 2017. pa čak ni u 2016. godini, a onda tek na rastu privatne i javne potrošnje.

“Pored kapitalnih investicija, potrebno je stvoriti ambijent za rast privatnih investicija”, rekao je Vlahović i istakao da kljucni doprinos u budućem rastu moraju da daju domaće privatne investicije, jačanje institucija, unapređenje infrastrukture i obrazovanja.

Predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić rekao je da ostvarenu makroekonosmku stabilnost treba održati i ona podrazumeva i fiskalnu konsolidaciju i održavanje montrane stabilsnosti i niske stope inflacije.

“Treba u buduće da obezbedimo fiskalnu, monetarnu stabilnost i da to bude osnov našeg rasta””, poručio je Savić.

Smatra da strukturne reforme treba da unaprede javni sektor, javna predueha, kao i defekte koji postojeu javnoj upravi, a ključne su po njemu kreativne industrije i inovativnost.

“Da bismo uradili više moramo da obezbedimo mnogo veći stepen inovativnosti i kreativnosti”, naveo je Savić i istakao vaznzost kvalitetnog sistema obrazovanja koji mora da ide u susret tome.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dragan Đuričin da bez ozbira na uspeh fiskalne konsolidacije, postoje mnoge ranjivosti sadašnje situacije.

”Tačno je da imamo ravnotežu u budžetu, ali i daje imamo trgovinski deficit i kapitalni deficit koji se pokriva stranim direktnim ulaganjima. Ono što treba Srbiji je robustan rast|, rekao je Đuričin.

Pored održavanja stabilne i niske inflacije, Đuričin smatra da treba povećati nivo proizvodnje i to kroz investicije, ali upozorava da je naša privreda i dalje izložena sistemskim premorima i sistemskim podrhtavanjima, ali da ipak optimistično gleda na budućnost.

On se založio za “”inteligentan rast”” baziran na konkrentskim prednostima Srbije, pre svega na rastu IKT koji , nevsticije u obrazovanje.

Osnivač i predsednica Centra za napredne ekonomske studije i bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički reka je da je fiskalna konsolidicija delovala pozitivno na privredni rast i da se prvi put desilo da država “ne guši” privredu.

Istakla je važnost postojanja fiskalne discipline za koju kaže da još nije postignuta, te da se sada dešava da imamo javnu upravu koja nije u stanju da prati privredni rast koji bi mogao da se nastavi jer je, ističe, privreda stasala da ponudi konkretne proizvode i konkurentna je na stranim trižstima.

“Država treba da pomogne privredi da postigne produktivnosti kroz programe i investicije. Pored investija potrebno je i povećanje potrošnje”, navodi Udovički i dodaje očekuje da će se rast ubrzano nastaviti.

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić rekao je da fiskalna konsolidacija nije kraj reformi i da je nesporno da Srbija pravi pomake, kao i da investicije blago rastu.

Ipak, investicije su i dalje ispod 20 odsto, što je, dodao je, ispod nivoa koji je potreban za održivi rast.

On je rekao da je važno da postoji ozbiljnije ulaganje u obrazovanje, istraživanje, razvoj i nauku.

“Mislim da je ključno pitanje investicija u ljudski kapital i da se više radi na kapitalnim ulaganjima, kao i da se ulaže u infrastrukturu, a važan je i institucionalni razvoj i vladavina meritokratije. To su tri važna stuba”, naglasio je Šoškić.

Kako je rekao, u Srbiji je potrebno više domaćih investicija i da se unapredi celokupan ambijent za ulaganje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.