U trendu

Vlasnik Novog lista „bacio oko“ na trgovinski lanac Metro

FRANKFURT – Akvizicijska kompanija EP Global Komerc, u vlasništvu dvojice investitora, Čha i Slovaka, dostavila je ponudu za preuzimanje nemačkog trgovinskog lanca Metro za 5,8 milijardi evra, izveštava Rojters.

EP Global Komerc već ima vlasnički udeo u Metrou od skoro 11 odsto.

Cena u ponudi od 16 evra za svaku običnu akciju i od 13,80 evra za svaku preferencijalnu akciju predstavlja premiju od 34,5 odsto u odnosu na avgust kada je EP Global Komerce realizovao početnu investiciju u nemački maloprodajni lanac.

Suvlasnici akvizicijske firme, Slovak Patrik Tkač i češki milijarder Danijel Kretinski, ocenili su u saopštenju da njihova ponuda predsatvlja „uverljivu i jedinstvenu priliku“ za akcionare imajući u vidu teške uslove na tržišu i izazove s kojima se suočava Metro.

Iz Metroa su odgovorili da će razmotriti ponudu dvojice investitora, a akcionare su savetovali da u ovom trenutku ne prodaju svoje udele ponuđačima.

Finansijer Patrik Tkač, kako piše Jutranji list, poznat je hrvatskoj javnosti kao „indirektni“ kupac rečkog Novog lista. Tu akviziciju je, navodi Jutranji pozivajući se na pisanje nekih medija, dogovorio 2016. godine s bivšim predsednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Iste te godine, investicioni fond J&T, u kojem Tkač drži najveći udeo, kupio je riječke novine.

„Iako je kao vlasnik Novog lista upisana slovačka medijska kompanija JOJ Media Haus, a Tkač negira vlasničku povezanost, poznato je da J&T tu medijsku kucu obilato kreditira. Pre Novog lista, J&T je u Hrvatskoj preuzeo Varaždinsku banku (Vaba), a 2015. godine su neuspešno pokušali da preuzmu rovinjsku Adris grupu“, navodi Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar