U trendu

Vodeće berze i u 2030. u NJujorku, Londonu i Hong Kongu

LONDON – NJujorška berza (NYSE), Nasdak, Londonska (LSE) i Honkoška berza biće i 2030. godine vodeće u svetu, prema rezultatima istraživanja „Tržišta kapitala u 2030.“, koje je za konsultantsku kuću PwC izradio „The Economist Intelligence Unit (EIU)“.

To predstavlja zaokret u odnosu na predviđanja iz 2011. godine kada je prognozirano da će berza u Šangaju do 2025. godine postati vodeće svetsko tržište robe, kapitala i valuta, a da će se iza nje naći NYSE, Indijska berza i brazilska Bovespa, navodi se na zvaničnom sajtu PwC-a.

„Preterani optimizam vezan za ekonomije u usponu potiznula je politička i tržišna realnost. Sada se očekuje tešnja trka između berzi na razvijenim i rastućim tržištima“, ocenio je Ros Hanter iz PwC-a.

Iako raste broj kineskih i indijskih kompanija koje su kotirane na berzama, taj je rast manji od ranije očekivanog, pokazuje istraživanje koje je EIU sproveo među 400 izvršnih direktora u kompanijama širom sveta.

Dominacija postojećih berzi će se, dakle, nastaviti i u budućnosti, ali to ne znači da se na svetskim tržištima kapitala ne događaju promene.

Tako se, na primer, očekuje da će najviše deonica 2030. godine izdavati kompanije iz Kine i Indije. Štaviše, po inicijalnim javnim ponudama (IPO) Kina i Indija će svakako držati prva mesta, a IPO će biti popularniji u tim zemljama, nego, na primer, u SAD-u ili Velikoj Britaniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.