U trendu

VOICE: Lir nezakonito otpuĆĄta radnike

Nezakonita otpuĆĄtanja u novosadskoj kompaniji Lir (Lear) koja proizvodi kablove za automobilsku industriju, odigravaju se već dve nedelje, a radnici se pritiskaju da potpiĆĄu sporazumne raskide ugovora i do sada je, prema podacima sindikata „Nezavisnost“, to učinilo njih oko 260, piĆĄe danas Vojvodjanski istraĆŸivačko-analitički centar (VOICE).

Predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva sindikata Nezavisnost Milorad Panović rekao je za VOICE (www.voice.org.rs) da su sporazumni raskidi ugovora u Liru sprovode mimo zakona.

„Ne postoji ovakva vrsta sporazumnog raskida ugovora u naĆĄem zakonu, da radnicima do ĆĄest meseci zaposlenima daju 250 evra odĆĄtete, a onima koji rade duĆŸe 500 evra. Morao bi da se spovede program tehnoloĆĄkog viĆĄka ĆĄto oni nisu uradili. Mi radnike savetujemo da ne potpisuju ove sporazumne raskide. Iako nas rukovodstvo Lira ubedjuje da nema pritisaka, mislimo da ga ima“, naveo je Panović.

VOICE je objavio i izjave dve radnice iz Lire, koje tvrde da su primanja veoma mala, a da su uslovi za rad veoma teĆĄki.

„Jedino ako dobijaju subvencije na ove radnike ĆĄto dolaze, pa zato otpuĆĄtaju stare, druge logike nema“, kazala je jedna radnica.

DrĆŸava i Novi Sad su u ovu investiciju, ĆĄto kroz pravljenje hale, davanja zemljiĆĄta, dotiranja plata i kreditiranja američkog investitora u poslednje dve godine dali bezmalo oko 57 miliona evra, navodi VOICE.

U članku se dodaje da iz novosadske kompanije Lir nisu odgovorili na pitanja VOICE-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.