U trendu

VOICE: Prodaja PKB-a skrojena po meri unapred poznatog kupca

Prodaja Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB), kao i većina dosadašnjih privatizacija u srpskoj poljoprivredi, biće zamagljena, skrojena po meri unapred poznatih kupaca i to po svoj prilici ne domaćih, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Navedeno je da su uslovi tendera za PKB takvi da ih čak ni domaći tajkuni, doskorašnji pretendenti na taj kombinat, poput Petra Matijevića i Miodraga Kostića, ne ispunjavaju.

„Država je propisala pravila da novi gazda beogradskog gubitaša mora imati 400 miliona evra prometa za prošlu godinu, dokle naši ne dobacuju“, piše VOICE (www.voice.org.rs).

U članku se navodi da će prodajom PKB-a biti stavljena tačka na privatizaciju poljoprivrednih kombinata u Srbiji, pa kada za 104,5 miliona evra ode i PKB „imaćemo pred sobom epilog tranzicione drame u kojoj glavni akteri – radnici poljoprivrednih dobara i kombinata bivaju poraženi, dok su se biznismeni za smešne pare, sve po zakonima ove zemlje i uz podršku vladajućih partija, dokopali 120.000 hektara najboljih oranica i ogromnog bogatstva“.

Dodaje se da je nakon „nakaradne“ dugogodišnje privatizacije, poljoprivredna proizvodnje pala barem za trećinu, a bez posla ostalo najmanje 100.000 ljudi, u kojoj su stradale hiljade i hiljade porodica radnika, cela sela, stočni fond.

„Da je Srbija pravna država, privatizacija u poljoprivredi, kakva je sprovedena u proteklih deceniju i po, nikako ne bi bila moguća. Pošto se Ustav i zakoni ovde nisu poštovali niti se poštuju, a sudovi presudjivali na osnovu političkih i tajkunskih pritisaka, dobili smo to što sada imamo, a upravo je ovakva svojinska transformacija kriva i za propast kombinata i za mahinacije sa izdavanjem državne zemlje, i za sve veće nezadovoljstvo paora, i velike nepravde koje se čine i prema poljoprivrednicima i prema selima“, piše VOICE.

Istaknuto je da je pre privatizacije u Srbiji bilo 108 poljoprivrednih dobara i 91 kombinat, a gotovo sva dobra i polovina kombinata bila su u Vojvodini.

„U tom procesu svojinske transformacije poništena je svaka treća prodaja, mnoga su preduzeća potpuno uništena, nekada najuspešnija dopala su šaka svetskim kriminalcima poput Darka Šarića ili onih sitnijeg kalibra poput Mileta Jerkovića, neka su u rukama Arapa, neka pod kapom Matijevića, Kostića, Miškovića…“, navodi VOICE.

Dodaje da je nakon svega, ostao neprodat samo sremskomitrovački „Mitrosrem“, s tim da su pojedini njegovi delovi takodje „otišli“.

Agrarni analitičar Djordje Bugarin ocenio je za VOICE da se PKB prodaje „po katastrofalno niskoj ceni“, koja ne pokriva ni vrednost poljoprivrednog zemljišta.

Prema njegovim rečima, PKB koristi znatno više hektara od oko 17.000, koliko je oglašeno za prodaju, i pitanje je da li je to društvena svojina ili deo zadružne svojine, koji se nalazi pod imenom društvene, a koja je data kombinatu na korišćenje.

Dodao je da PKB nije trebalo prodavati već osmišljeno organizovati tako da bude u funkciji profitnog preduzeća.

„Moguće je da se namešta teren za arapske investitore i da će to biti praktično njima namenjeno. Početna cena od 104,5 miliona evra svakako ne pokriva ni vrednost poljoprivrednog zemljišta, a dobar deo tih njiva naslanja se na gradsko gradjevinsko zemljište. Praktično, kupcu će se pazar itekako isplatiti. Deo će ostati da se oslobodi višak radnika i da se preduzeće dovede u funkcionalno stanje“, rekao je Bugarin.

Agrarni analitičar Vojislav Stanković ocenio je za VOICE da će PKB biti prodat „budzašto nekome ko se nikada nije bavio poljoprivredom i koji će ga uništiti, a zemljište će biti pretvoreno u gradjevinsko“.

Prema njegovim rečima, perspektiva tog preduzeća bila je veoma dobra, jer je u zaledju metropole, ima tradiciju i veliko tržište sa više od dva miliona stanovnika.

Stanković je kazao da je trebalo sačuvati PKB, a naročito kombinate u Vojvodini i dodao da je najbolji model bio da se pretvore u zadružnu svojinu, što bi imalo ekonomskog osnova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar