U trendu

VOICE: Šta se desilo s obećanom pomoći poljoprivrednicima?

Poljoprivrednici u Vojvodini, nakon šteta prouzrokovanih sušom koja je ovog leta pogodila Srbiju, i dalje nisu dobili olakšice i pomoć od države, a umesto obećanog jeftinijeg dizela, ušli su u jesenju setvu s najskupljim gorivom u regionu, ocenili su danas sagovornici Vojvodjanskog istraživačko analitičkog centra VOICE.

Kako je preneo VOICE, vlasti u Srbiji do danas nisu objavile zvaničan podatak o visini štete od suše, a umesto oslobadjanja poljoprivrednika od poreza, ovih dana stiže im na naplatu „namet na imovinu veći nego lane“.

Prema navodima poljoprivrednih proizvodjača sa teritorije Vojvodine, više se ne pominju ni olakšice kod plaćanja PIO doprinosa i naknade za odvodnjavanje zemljišta.

Poljoprivrednik iz udruženja „Pančevački ratari“ Jovan Negovan, izjavio je za VOICE da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pre nekoliko dana rekao da je do sada primenjeno šest mera za ublažavanje posledica suše u jesenjoj setvi ili otkupu poljoprivrednih proizvoda, ali da to do „malih poljoprivrednika nikada nije došlo“.

„Do nas nije stiglo ništa od toga što je pominjano. Poljoprivrednici ništa nisu dobili. Bilo je razmene pšenice preko Direkcije za robne rezerve, ali to je išlo zemljoradničkim zadrugama i povlašćenim firmama. To do malih i srednjih poljoprivrednika nije došlo“, rekao je Negovan.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici okupljeni u udruženju „Pančevački ratari“ očekivali su od države „barem toliko da od njih više uzima“.

„Ne treba da nam da novac, ali može da nas oslobodi enormnih dažbina. Recimo, mogla je i trebalo je da dizel gorivo oslobodi 50 odsto nameta koji su sada 80 dinara po svakom litru i zbog kojeg je naše gorivo najskuplje. Pa neće roditi samo nama, rodiće državi, a ona će se hvaliti povećanim BDP-om i spoljnotrgovinskim bilansima“, rekao je Negovan.

On je objasnio da pod ovakvim uslovima „niko u Evropi ne bi ušao u poljoprivrednu proizvodnju“, te da je očigledno da „nema političke volje i bilo kakvog interesovanja za probleme poljoprivrednika“ u Srbiji.

„Pančevački ratari“ zajedno sa drugim poljoprivrednim udruženjima tražili su od Vlade Srbije u više navrata hitne mere, uz proglašenje elementarne nepogode, navodeći svaki put da je šteta na kukuruzu u Banatu iznosila najmanje 70 odsto, i da je finansijski krah ratara ove godine iskazan negativnim bilansom i kod ostalih kultura.

Predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Slavko Vukov potvrdio je da su ratari verovali u to da će dizel biti jeftiniji 25 do 30 dinara, kako se govorilo od Vlade do lokalnog nivoa.

„Nikakav vid pomoći nije se desio. Ni lokalna samouprava u Zrenjaninu, a koliko nam je poznato, ni u drugim banatskim opštinama, ništa nije uradila. Naprotiv, upravo nam stižu rešenja o porezu na imovinu i to veći od lanjskog“, potvrdio je Vukov.

Poljoprivrednik iz Novog Žednika Miroslav Ivković rekao je da bi najefikasniji način da država pomogne poljoprivrednicima bio da je dala 30 odsto subvencionisano djubrivo, gorivo bez akciza i seme.

„Ovako, pšenica je posejana ali je agrotehnika, i ona osnovna, izostala pa će biti i prinos umanjen“, upozorio je Ivković i dodao da će posledice suše i zanemarivanja poljoprivrednika biti vidljive tek dogodine i tada „ćemo se svi hvatati za glavu“.

Štete prouzrokovane sušom tema su od letos, kada su usevi i zemlja bili spženi usled visokih temperatura, a kako je navedeno u prvim procenama, prinos je prepolovljen i šteta procenjena na milijardu evra.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike