VOICE: Zbog suše 60 odsto kukuruza manje, šteta 400 miliona evra

Saradnik Instituta za kukuruz Željko Kaitović izjavio je danas da će ovogodišnji rod kukuruza u Srbiji biti umanjen za 60 odsto u odnosu na 2016. i da će zbog suše i njegov kvalitet biti lošiji.

Kaitović je za Vojvodjanski istraživačko – analitički centar (VOICE) naveo da su usevi pod kukuruzom trenutno u toliko lošem stanju da ni intenzivnije padavine ne bi pomogle.

Prema procenama VOICE-a, šteta na poljima kukuruza uzrokovana sušom mogla bi da dostigne oko 400 miliona evra.

Ukoliko rod soje bude upola manji nego prošle godine šteta će iznositii oko 120 miliona evra, naveo je VOICE.

Dodaje se da je ove godine posejano oko 50.000 hektara šećerne repe, a ukoliko rod podbaci šteta bi mogla biti oko 150 miliona evra, a na suncokretu oko 60 miliona.

Kako se navodi, ovogodišnji prinos pšenice bio je u startu umanjen za 20 odsto zbog manjih posejanih površina i nepovoljnih vremenskih uslova tokom vegetacije.

Stručnjaci za VOICE upozoravaju i da će suša smanjiti rod voća, povrća i ostalih ratarskih kultura, navodeći da je „šteta od oko milijardu evra gotovo izvesna“.

Poljoprivrednik Mile Zarin iz Jaše Tomića upozorio je da je stanje u Srednjem Banatu „katastrofalno“ i da će u tom delu Vojvodine soja podbaciti i do 70 odsto.

Naveo je i da kod kukuruza ima parcela sa stopostotnom štetom, na kojima nema klipa.

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić izjavio je da je šteta „nenadoknadiva“ i da poljoprivrednici „neće moći ni da pokriju troškove proizvodnje“.

On je dodao da je reč o profesionalnim poljoprivrednicima koji uvek očekuju visoke prinose i maksimalan rod, ali da ove godine ni navodnjavanje nije puno pomoglo.

„Zalivali smo noću sa 30 litara vode po metru kvadratnom, ali posle 24 sata zemlja je izgledala kao da nije ni kapi došlo. Uzrok su i kanalske mreže, jer u kanalima nema vode, brane su otvorene“, objasnio je Jakšić.

Dodaje se da nadležni „ignorišu sušu“, i da ni Pokrajinska vlada nije pozvala Vladu Srbije da proglasi elementarnu nepogodu i obešteti paore, a posebno u Vojvodini gde je stanje veoma lose.

Ukazuje se i da je potrebno „konačno uraditi ozbiljne projekte za navodnjavanje u Vojvodini, jer oni zapravo ne postoje“.

VOICE piše i da su Ministarstvo poljoprivrede i Republička direkcija za vode, najavili da u Vojvodini počinje izgradnja četiri sistema za navodnjavanje koji će biti finansirani kreditom od 100 miliona dolara od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Navodi se i da je „iz izjava jasno je da ti sistemi u prvoj fazi izgradnje nisu namenjeni da navodnjavaju paorske njive“.

„Služiće isključivo da se voda dovede do velikih kompleksa i kompanija, to jest onih arapskih i tajkunskih. Tačnije, do poljoprivrednih kombinata i oranica koje su kupili stranci u državi koja namerava da zabrani prodaju zemlje strancima“, piše VOICE.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike