U trendu

VOICE: Zrenjanin bi kupovinom fabrike vode mogao dobiti mačku u džaku

Stručnjaci smatraju da probni rad postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu očigledno nije dao željene rezultate jer se tehnologija prerade pokazala lošom, i da bi predstavnici vlasti trebalo da urade ozbiljnu analizu svih izlaznih parametara pre nego što pristupe kupovini fabrike vode koja još nema sanitarnu dozvolu, piše Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Direktor Departmana za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Božo Dalmacija upozorio je predstavnike gradske vlasti u Zrenjaninu da bi kupovinom fabrike vode od italijanske kompanije „Zilio“ lako mogli dobiti „mačku u džaku“.

„Fabrika vode u Zrenjaninu nije zatvorena kutija i sve bi trebalo staviti na sto. Uporedne analize instituta za javno zdravlje pokazale bi nam šta i kako dalje. Zrenjanin ne treba da kupi postrojenje dok se to ne dokaže jer gradjane ne bi trebalo tek tako opterećivati sa šest-sedam miliona evra, a da zauzvrat dobiju mačku u džaku“, kazao je Dalmacija za VOICE (www.voice.org.rs).

Inženjer tehnologije Mileta Perišić upozorio je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da stručna javnost nije imala uvid u tehnološko rešenje postrojenja za koje je rekao da je „očigledno loše“.

Pošto dozvola za rad fabrike vode nije mogla biti izdejstvovana, premijerka Ana Brnabić rekla je prilikom nedavne posete Zrenjaninu da će problem biti rešen tako što će grad preuzeti fabriku, odnosno praktično je kupiti od privatnih investitora.

Postrojenje fabrike vode u Zrenjaninu do danas nije dobilo sve potrebne dozvole, a predstavnici grada Zrenjanina, italijanske kompanije „Zilio“ koja je zajedno sa srpskim „Sinertehom“ investitor na postrojenju za prečišćavanje pijaće vode, i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nakon toga u više navrata bezuspešno su pokušavali da dogovore izdavanje sanitarne dozvole za rad postrojenja.

Direktor firme „Sinerteh“ Nenad Obradović za VOICE je rekao da je Zrenjanin dobio postrojenje „koje je u evropskom vrhu“, sa ugradjenim najsavremenijim tehnologijama.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo saopštio je da ne može izdati potrebnu dozvolu za rad postrojenja, pošto se po Zakonu o komunalnim delatnostima privatna kompanija ne može baviti vodosnabdevanjem.

Mišljenje pokrajinske administracije potom je potvrdilo i Ministarstvo zdravlja kao drugostepeni organ.

Investitor je nakon toga Upravnom sudu tužio Ministarstvo zdravlja tražeći odgovor suda da li je to ministarstvo uopšte nadležno da za odredjivanje ko se može baviti komunalnom delatnošću, ali sud, piše VOICE, o toj tužbi još nije odlučivao.

Direktor zrenjaninskog JKP „Vodovod i kanalizacije“ Ivan Dević rekao je za VOICE da je fabrika u inženjersko-tehničkom smislu završena u potpunosti, ali je dodao da voda ne može da se pusti u sistem bez dozvole Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Gradnja fabrike vode u Zrenjaninu počela je 2015, a završena je u junu prošle godine.

Voda iz vodovodne mreže u Zrenjaninu zabranjena je za piće još od 2004. godine, zbog količine arsena koja nekoliko puta prelazi dozvoljenu granicu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar