najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vojni penzioneri tvrde da će dobiti 42,1 odsto manje nego što im država duguje

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije saopštilo je danas da će tražiti ocenu ustavnosti zaključka Vlade Srbije kojim su oštećeni za 42,1 odsto sume koju im duguje penzijski fond.

Kako je objašnjeno, suprotno odluci Ustavnog suda u zaključku Vlade od 30. oktobra ove godine precizirano je da u vanredno uskladjivanje vojnih penzija od januara 2008. godine od 11,06 odsto uračunata i redovna povišica od 4,21 odsto.

Vlada Srbije je pozvala vojne penzionere da odustanu od tužbi i u tom slučaju će od januara iduće godine jednokratno biti isplaćen sav dug, u proseku po 305.000 dinara.

“Pozivanje osiromašenih penzionera i njihovih naslednika da se vansudski nagode sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje i odreknu prava na sudsku zaštitu je pokušaj prevare”, ocenilo je Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica.

To udruženje ocenilo je da će vansudskom nagodbom penzioneri izgubiti oko 70 odsto sledujuće sume, sudske troškove, zakonsku zateznu kamatu i neće dobiti ni rešenje o penzionisanju na osnovu Zakona o PiO.

Najavljeno je da će vojni penzioneri kojima u dosadašnjim sudskim parnicama nije priznato pravo na zakonsku povišicu od 1. januara 2008. godine, novim tužbama to pravo ponovo potražiti na sudu i podneti krivične prijave protiv odgovornih lica u Fondu PIO.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica je navelo da bi se vansudskim sporazumom vojni penzioneri trajno odrekli uvećanja penzije za 4,21 odsto, bez obzira na odluku Ustavnog suda.

Ministar finansija Dušan Vujović je za novi broj NIN-a kazao da će vojnim penzionerima biti isplaćen dug u ukupnom iznosu od 10 do 15 milijardi dinara.

“Vojni penzioneri će dobiti fer ponudu da im se isplati pravilno obračunata razlika, uvećana za rast troškova života, počev od meseca kada je ptrebalo da bude isplaćena do danas”, precizirao je Vujović.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike