U trendu

Vojni penzioneri uz podršku poslanika traže ocenu ustavnosti zakona o smanjenju penzija

Vojni penzioneri danas su Ustavnom sudu Srbije predali akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti zakona kojim su više od tri godine penzije privremeno umanjene.

Zakon o privremenom uredjenju isplate penzija je u primeni od novembra 2014, što je bila jedna od mera fiskalne konsolidacije.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije je pronašlo novu formu za pokretanje postupka ocene ustavnosti tog zakona, podrškom poslanika Skupštine Srbije.

Zamenik predsednika tog sindikata Mile Delić je rekao da, prema članu 168 Ustava Srbije, ako akt o pokretanju postupka ocene ustavnosti nekog zakona podrže poslanici Ustavni sud će morati da ga razmatra.

„Za pokretanje ovog postupa dobili smo podršku 27 poslanika koji ne pripadaju vladajućoj koaliciji“, rekao je Delić.

Dodao je da je Ustavni sud od 2015. godine odbio neke inicijative za ocenu ustavnosti tog zakona koje su pokretala razna udruženja, organizacije i pojedinci, ali su bile bez podrške poslanika.

U slučaju da Ustavni sud oceni da je zakon kojim su smanjene penzije neustavan penzioneri će, prema njegovim rečima, odštetu moći da potraže preko gradjanske parnice.

Penzioneri, njih oko stotinak pre predaje akta o oceni ustavnosti okupili su se na trgu Nikole Pašića u Beogradu odakle su sa paraloma „Sud ustavni na popravni“, „Koga štiti Ustavni sud“ i „Ustavni sud je politički“, krenuli prema tom sudu.
 
Zakonom o privremenom uredjivanju načina isplate penzija od novembra 2014. godine smanjene su penzije svim penzionerima koji primaju penziju višu od 25.000 dinara, a predstavnici vlasti ove godine najavili su da će taj zakon biti ukinut a penzije povećane.

„U najavama ukidanja zakona predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) i predstavnici Vlade Srbije uopšte ne govore o ustavnoj obavezi države da oštećenim penzionerima nadoknadi neisplaćene delove penzije pod tržišnim uslovima, tako da je veoma važna ocena ustavnosti zakona pre donošenja akta o njegovom ukidanju“, navodi se u saopštenju Udruženja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.