U trendu

Vojni sindikat Srbije: Minimalna zarada da obezbedi minimum egzistencije

 Vojni sindikat Srbije saopštio je danas da minimalna mesečna zarada za 2022. godinu ne bi smela biti manja od 42.000 dinara.

„Radni sat ove godine košta 183,93 dinara i trebalo bi ga povećati na najmanje 240 dinara, a minimalna mesečna zarada za sledeću godinu ne bi trebalo da iznosi manje od 42.000 dinara“, ocenio je taj sindikat.

Dodaje se da prosečna potrošačka korpa košta oko 75.000 dinara, pa da „ni tako konstruisana minimalna zarada“ nije dovoljna da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe gradjana.

Ističe se da bi povećavanjem iznosa minimalne zarade došlo i do promene u osnovici koja se koristi za obračun plata zaposlenih u Vojsci Srbije, čime bi se, ako ne u realnom, bar u proporcionalnom iznosu omogućio nešto bolji standard zaposlenih.

„Apelujemo na sindikate koji čine Socijalno-ekonomski savet, da ne podrže odluku o odredjivanju minimalne zarade koja ne može da osigura barem dve trećine prosečne potrošačke korpe“, navodi se u saopštenju.

Vojni sindikat, kako se navodi, ima pravo da učestvuje u raspravi o minimalnoj zaradi jer mu je od 29. marta 2021. godine priznata reprezentativnost u delatnosti odbrane na teritoriji Srbije, ali nije član Socijalno-ekonomskog saveta u okviru koga se vode pregovori o povećanju minimalne zarade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.