U trendu

Vojvodina: 120 miliona dinara za samozapošljavanje

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam izdvojio je 120 miliona dinara, za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica, kao i za sprovođenje javnih radova na lokalnom nivou.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković ističe da navedenim mehanizmima Sekretarijat značajno utiče na smanjenje nezaposlenosti u AP Vojvodini, ali i pruža podstrek preduzetništvu, privatnoj inicijativi i usmeravanju kreativne energije u sopstveni prosperitet i razvoj vojvođanske privrede, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

Namera je i da se značajno utiče na mlade, sa kvalifikacijama, inovativnom i održivom poslovnom idejom, kako bi se smanjio ,,odliv mozgova“ van granica naše zemlje, ali i na poslodavce i njihovo socijalno-odgovorno poslovanje.

Iznos od oko 50 miliona dinara opredeljen je za samozapošljavanje, pri čemu je sa posebnom pažnjom razmatrana ugrožena kategorija stanovništva, tačnije osobe sa invaliditetom i žene.

Za novo zapošljavanje izdvojeno je blizu 60 miliona dinara, i to za deficitarna zanimanja, pri čemu je važno istaći da iznos pojedinačne subvencije od 930.000 dinara pruža mogućnost poslodavcu da obezbedi radni odnos od najmanje tri godine i isplaćuje prosečnu bruto zaradu.

S obzirom da su javni radovi jedna od najpopularnijih mera aktivne politike zapošljavanja, a koji su namenjeni prevashodno ugroženim kategorijama nezaposlenih lica, Sekretarijat je tradicionalno i za ovu namenu izdvojio sredstva. Na ovaj način, javni radovi omogućavaju nezaposlenim licima da ostvare, barem kratkoročno, redovna primanja, očuvaju ili, pak, unaprede svoje radne sposobnosti.

Đoković navodi da su sve mere podrške zapošljavanju zasnovane na Pokrajinskom akcionom planu zapošljavanja u AP Vojvodini za 2018. godinu, zasnovan na Nacionalnoj strategiji zapošljavanja za period 2011 – 2020. godine.

Prema rečima Đokovića, primenom ovog strateškog dokumenta podiže se kvalifikaciona struktura nezaposlenih i usklađuje sa potražnjom na tržištu rada. Istovremeno se omogućava socijalna inkluzija, sprečava migracija ka većim centrima u Srbiji i migracija kvalitetne radne snage ka inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.