U trendu

Vojvodina ima najmoderniji sistem odbrane od poplava

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas, nakon probnog postavljanja mobilne opreme za odbranu od poplava na novosadskom keju, da Vojvodina ima najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji.

Pajtić je podsetio da je Vlada Vojvodine u poslednjih šest godina investirala oko 3,5 milijarde dinara i izgradila i rekonstruisala više od 150 kilometara nasipa, dodavši da je šteta daleko veća kada dodje do poplava, od ulaganja u zaštitu od poplava.

„U Vojvodini imamo najmoderniji sistem za odbranu od poplava u Srbiji, zbog toga što smo uvek poštovali struku. Zbog odgovornog odnosa i sistemskog ulaganja u vodoprivredu, u Vojvodini se nije desio proboj nasipa. Poplava jeste viša sila ali treba učiniti sve na sprovodenju preventivnih mera“, rekao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, Pokrajina je spremna da pruži pomoć svim sredinama u Srbiji kojima je potrebna, ne samo u tehničkom smislu, nego u prehrambenim i sanitarnim artiklima.

Mobilna oprema za zaštitu Grada Novog Sada od visokih voda Dunava nabavljena je 2010. godine i služi za zatvaranje prolaza i stepeništa na nasipu na keju, a može se postaviti u roku od jednog dana.

Ta savremena oprema, kojom se štite obale Majne i Rajne u Nemačkoj, Dunava u Austriji i Slovačkoj, te Elbe u Nemačkoj i Češkoj, plaćena je 670.000 evra i montira se samo u slučaju izuzetno visokih vodostaja Dunava.

Probno postavljanje te opreme u Novom Sadu naložila je Vlada Vojvodine u okviru podizanja pripravnosti sistema odbrane od poplava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.