U trendu

Volf: Vojvodjanska banka neće saradjivati sa Fondacijom Prosperitati

Predsednik Upravnog odbora OPT banke Srbija Laslo Volf (Wolf) izjavio je danas u Novom Sadu je da ta banka saradjuje sa Fondacijom Prosperitati, ali da Madjarska vlada, koja dotira sredstva tom fondu, za sada nije tražila da se ta saradnja proširi i na poslovanje Vojvodjanske banke.

OTP banka Srbija danas je uspešno kupila Vojvodjansku banku iz Novog Sada od prethodnog vlasnika Nacionalne banke Grčke (NBG).

Fondacija Prosperitati, koja je osnovana da pomogne ekonomski razvoj vojvodjanskih Madjara, saradjuje sa OTP bankom Srbija u proceni i plasiranju finansiijske podrške dvojnim državljanima Srbije i Madjarske, a taj novac obezbedjuje Madjarska Vlada.

Inače, partner Vladi Madjarske u ovom poslu i raspodeli novca u Srbiji je najjača madjarska politička partija Savez vojvodjanskih Madjara (SVM), koja učestvuje u republičkoj vlasti zajedno sa Srpskom naprednom strankom. Plan je da se plasira oko 30 miliona evra kroz Fondaciju.

Volf je na konferenciji za novinare povodom kupovine Vojvodjanske banke u Novom Sadu kazao da za sada nije ostvarivo da ta banka bude partner u radu Fondacije Prosperitati.

„Ukoliko nas Vlada Madjarske to zamoli, mi ćemo naravno tome udovoljiti i uslužićemo sve naše klijente koji žele podići kredit na bazi ove linije. Za sada mi se to čini nerealno i neostvrarivo na neki način“, rekao je Volf.

Predsednik OTP Grupe i generalni direktor OTP banke u Madjarskoj Šandor Čanji rekao je da se OTP uvek drži po strani kada je reč o politici, ali da su iskoristili sve mogućnosti kako bi stekli nove poslovne partnere u Srbiji.

„Bez obzira da li je reč o srpskoj ili madjarskoj vladi, o fondacijama kojima oni upravljaju, nama je cilj da uvek budemo od pomoći i to čininimo i sada“, rekao je Čanji.

Prema njegovim rečima, uloga OTP banke u poslovanju Fondacije Prosperitati je bila pre svega „stručnog karaktera“, odnosno da daje „procene kreditnih predloga“.

„Imamo harmoničnu saradnju sa organima madjarske vlasti koje na tom području deluju i taj posao radićemo i u budućem periodu“, dodao je Čanji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.