U trendu

Vraćanje inflacije u granice cilja

Finansijski sektor u Srbiji očekuje da će u julu 2015. međugodišnja inlflacija dostići 3,4 odsto, što je u granicama cillja Narodne banke Srbije (NBS), objavila je danas centralna banka.    

Precizira se da je to očekivanje rezultat julske ankete NBS o inflacionim očekivanjima i napominje da se da su ona u granicama cilja (4 odsto, plus-minus 1,5 procentni poen) od oktobra 2013. godine.

Za period od dve godine unapred, odnosno jul 2017. godine, banke i osiguravajuća društva očekuju međugodišnju inflaciju na nivou od 3,9 odsto, navodi se na sajtu NBS.

Prema anketi NBS, sektor privrede za godinu dana unapred očekuje međugodišnju inflaciju na nivou od tri odsto. Inflaciona očekivanja tog sektora su u okviru granica dozvoljenog odstupanja od cilja od februara 2014. godine, a za jul 2017. preduzeća očekuju inflaciju na nivou centralne vrednosti cilja Narodne banke Srbije (četiri odsto).Prema NBS, srednjoročna očekivanja svih sektora su unutar granica dozvoljenog odstupanja od cilja, što će doprineti postizanju stabilizacije inflacije u srednjem roku i povećanju efikasnosti mera monetarne politike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.