U trendu

Vranje plaća Tušu 113,5 miliona odštete

Grad Vranje će slovenačkom trgovinskom lancu „Tuš“ isplatiti 113,5 miliona dinara u šest mesečnih rata, na ime odštete zbog ugovora o uredjenju gradskog gradjevinskog zemljišta iz 2007. godine, koji nikada nije sproveden, izjavio je danas gradski pravobranilac Dragan Mihajlović.

Mihajlović je za agenciju Beta izjavio da je dogovor sa kompanijom „Tuš“ potpisan nakon što je Privredni sud u Leskovcu doneo prvostepenu presudu po tužbi te slovenačke kompanije koja obavezuje grad Vranje da na ime naknade štete isplati 87,6 miliona dinara sa zateznom kamatom od 12. oktobra 2007. godine.

„Nismo hteli da se žalimo na prvostepenu presudu jer je postojala mogućnost da u drugostepenoj presudi to grad košta mnogo više i smatramo da je dogovor koji smo postigli sa kompanijom ‘Tuš’ o plaćanju dugovanja u šest mesečnih rata nešto najcelishodnije što je moglo da se postigne“, kazao je Mihajlović.

Mihajlović je naveo da se do cifre od 133,5 miliona dinara odštete, koju će Vranje isplaćivati u šest mesečnih rata od januara naredne godine, došlo tako što je „prebijen“ dug koji je Privredni sud u Leskovcu dosudio da plate obe strane jedna drugoj, kao i zatezne kamate.

Mihajlović je rekao da je sud odbio tužbeni zahtev „Tuša“ za isplatu depozita koji su uplatili prilikom zaključenja ugovora na iznos od 35 miliona dinara.

„Grad Vranje je zbog slučaja sa kompanijom ‘Tuš’ podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog lica iz tadašnje gradske uprave zato što nikada nije potpisan ugovor o ustupanju gradskog gradjevinskog zemljišta na korišćenje, zbog čega sada ‘Tuš’ traži nazad novac koji je tada uplatio“, kazao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, na sednici Skupštine grada Vranja je 2007. godine odlučena da se kompaniji „Tuš“ ustupi gradsko zemljište na korišćenje radi izgradnje objekta nakon čega je „Tuš“ bio u obavezi da sa gradom zaključi dva ugovora – o uredjivanju gradskog gradjevinskog zemljišta na osnovu čega je „Tuš“ lokalnoj samoupravi uplatio 122,7 miliona dinara, ali i da u roku od 30 dana potpiše drugi ugovor sa gradom – o ustupanju gradskog zemljišta.

„Ugovor o ustupanju gradskog gradjevinskog zemljišta ‘Tušu’ nikada nije potpisan a za to je bio zadužen neko iz lokalne samouprave. Tada je trebalo da nakon isteka roka od 30 dana, kada ‘Tuš’ nije potpisao drugi ugovor, Skupština grada poništi ranije potpisani ugovor“, kazao je Mihajlović.

„U slučaju da je lokalna samouprava tada raskinula ugovor sa „Tušem“, toj kompaniji bi grad Vranje od ukupno uplaćenog novca trebalo da vrati 85 miliona dinara a da 35 miliona dinara zadrži kao depozit“, naveo je Mihajlović i dodao da će sadašnja gradska vlast preko suda, odnosno podnete krivične prijave protiv nepoznatog lica, pokušati da utvrdi čija je to odgovornost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar