U trendu

Vrednost paketa dobro odmerena

BEOGRAD – Član Fisklanog saveta Vladimir Vučković smatra da je vrednost ukupnog paketa mera za pomoć privredi zbog posledica epidemije covid-19 dobro odmerena.

„To nije mali novac za naše prilike, ali je taman, na granici održivog i prihvatljivog“, rekao je Vučković za Tanjug.

On ističe da bi mere, ukoliko se sve sprovedu, mogle da opterete budžet, pa bi javni dug sa sadašnjih 50-ak procenata “skočio” na oko 60 odsto BDP-a ,što je, ocenjuje, zamašan, ali i neizbežan i potreban porast u ovom trenutku.

Nivo javnog duga od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda za Vučkovića je nova, prihvatljiva granica u ovom trenutku.

U programu za oporavak srpske privrede, pogođene pandemijom virusa korona, Vučković kao dobru meru izdvaja pre svega odluku o odlaganju plaćanja poreza na zarade i doprinose.

„To je mera koja ide onome što je najpotrebnije, a to je očuvanje radnih mesta i olakšavanje tereta koji preduzeća plaćaju“, naglasio je Vučković.

Odluku o podeli 100 evra svakom punoletnom građaninu, međutim, ne vidi kao srvhovitu.

Ta mera, kako navodi, nije ni socijalna, ni ekonomska, dolazi posle krize, pa se, kaže postavlja pitanje čemu to, budući da ukupan trošak po toj meri neće biti mali.

Dodaje da će se efekti jednog dela mera tek videti.

Vučković smatra da je isplata minimalca u načelu dobra, ali smatra da bi je trebalo ubrzati.

Polovina maja, kako se procenjuje, za njenu primenu je prilično kasno, kaže on:

„Postavlja se pitanje kako će i preduzeća i zaposleni do tada preživeti, da li će preduzeća opstati. Tako da država treba da se potrudi da što pre počne sa primenom ove mere“, rekao je on.

Jedan deo mera mu je ostao nejasan, kao na primer to što će država davati garancije za zaduživanje preduzeća kod poslovnih banaka, što je, kaže, još jedna dobra i potrebna mera, ali ostaje da se vide detalji – koliki procenat kredita će država garantovati, kakav će biti postupak dobijanja kredita…

„U praksi, to može da se otegne i bude previše komplikovano, pa da samim tim i mera bude neefikasna“, rekao je Vučković.

Prema njegovom mišljenju, nejasna je i mera koja se odnosi na korporativne obveznice – kome je namenjena, da li će se zaduživati i privatna i državna preduzeća, da li će država, i u kojoj meri kupovati te obveznice, kakav će biti mehanizam, kada će i ta mera doći na dnevni red…

„Nekoliko stvari ostaje u ‘sivoj zoni’, a konačnu ocenu ćemo moći da izreknemo tek nakon određenog vremena“, zaključio je Vučković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar