U trendu

Vreli talas devastirao polja pšenice u Evropi, cene poletele

PARIZ/MOSKVA/HAMBURG – Ekstremno toplo vreme devastiralo je polja pÅ¡enice Å¡irom severne Evrope, dok je kombinacija suvog vremena i ekstremnih kiÅ¡a u regionu Crnog mora srezala procene proizvodnje, prouzrokujuću skok cena zbog straha od daljeg propadanja useva.

Dokazi ozbiljne Å¡tete na usevima sve su brojniji, budući da ishod ÅŸetve u Nemačkoj, drugom najvećem prozvođaču pÅ¡enice u Evropskoj uniju, i u Skandinaviji, dodatno utiče na smanjenje procena roda u 28-članom bloku.

„Situacija je katastrofalna u severnoj Evropi“, kaÅŸe glavni analitičar konsultantske kompanije StratedÅŸi grejns, Andre Defua za agenciju Rojters.

Ta kompanija je proÅ¡le nedelje smanjila prognozu ovogodiÅ¡nje ÅŸetve pÅ¡enice u EU ispod 130 miliona tona, Å¡to je Å¡estogodiÅ¡nji minimum, a Defua najavljuje da bi moglo doći do novog revidiranja procene.

Francuska, najveći proizvođač u EU, takođe se suočila sa ekstremnim vremenskim uslovima, zbog čega su prognozeri srezali procene ovogodiÅ¡nje ÅŸetve na oko 34 miliona tona u odnosu na 36,6 miliona tona poÅŸnjevenih proÅ¡le godine.

Skandinavija i druge baltičke drÅŸave takođe su pretrpele Å¡tetu, pri čemu je rod pÅ¡enice u Å vedskoj zabeleÅŸio pad od 40 odsto, dok u Britaniji, gde se očekuje pad ovog useva na petogodiÅ¡nji minimum, ratari nestrpljivo čekaju rezultate.

„Daleko je gore nego Å¡to smo očekivali,“ kaÅŸe analitičar Sebastjan Ponsele iz kompanije Agritela.

„ProÅ¡li su meseci otkako je kiÅ¡a padala u nekim delovima severne Evrope, a u Nemačkoj se ne očekuje kiÅ¡a joÅ¡ najmanje dve nedelje“, dodaje on.

Reagujući na krizu, Evropska komisija je saopštila juče da će ubrzati isplatu sredstava poljoprivrednicima pogođenim ekstremnom sušom, i da će im dozvoliti da koriste neobrađeno zemljište kako bi nahranili stoku.

Cena pÅ¡enice porasla je za viÅ¡e od 20 odsto na evropskom i američkom trÅŸiÅ¡tu u protekle tri nedelje, usled rastuće zabrinutosti u pogledu globalnih zaliha pÅ¡enice. Na skok cena uticala je i teÅ¡ka suÅ¡a koja je pogodila useve u Australiji.

Cena fjučersa pšenice na berzi Euronext dostigla je petogodišnji maksimum od 214,50 evra po toni u četvrtak.

Ukupna proizvodnja je pala na petogodiÅ¡nji minimum, saopÅ¡tio je Međunarodni savet za ÅŸitarice, nakon Å¡to je smanjio projekcije za četiri najveća proizvođača u EU – Francusku, Nemačku, Britaniju i Poljsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar