U trendu

Vučić danas obilazi fabriku za preradu mesa Srem Šid

ŠID – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obići će danas fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja.

Vučić tamo dolazi na poziv novih vlasnika, kojima je sporazum o slobodnoj trgovini postignut s Turskom, otvorio vrata za dobro tržište.

Ta fabrika je iz stečaja privatizovana 25. aprila ove godine, a kupio ju je konzorcijum firmi Agropapuk iz Kukujevaca i Industrije mesa Đurđević iz Pećinaca.

Novi vlasnici su uložili dva miliona evra, zaposlili 120 radnika i pokrenuli proizvodnju i već u prvom mesecu rada izvezli goveđe meso u Tursku u vrednosti većoj od milion evra.

Te dve firme, članice konzorcijuma, su među vodećim kompanijama u industriji prerade mesa, sa oko 800 zaposlenih, a godišnje prerade više od 200.000 svinja i 20.000 goveda, uz obrt od oko 80 miliona evra.

Zbog početka rada fabrike Srem Šid, stočari su pokazali veće interesovanje za povećanje broja grla i ostanak na selu.

Odluka o kupovini Srem Šida u stečaju je doneta nakon što je predsednik Vučić uspostavio odlične poslovne i prijateljske veze sa Turskom, što je fabrici iz Šida „garantovalo“ tržište.

Kako je ranije najavljeno, prema potpisanom ugovoru do kraja godine će u Tursku otići 4.000 tona govedine, a za sledeću je već dogovoreno najmanje 10.000 tona, u skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Turskom.

Novi vlasnici su najavili da će investirati ukupno 3,5 miliona evra.

Srem Šid je nekada bio gigant domaće industrije mesa, koji je od 2001. godine bio u stečaju.

Pre stečaja, fabrika je zapošljavala i do 2.000 ljudi.

Srem Šid je privatizovan posle 17 godina i više neuspešnih pokušaja preuzimanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar