U trendu

Vučić: Najteži problemi u RTB-u i Resavici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da se radi na rešavanju statusa preduzeća u restrukturiranju kojima krajem maja ističe zaštita od poverilaca i da su najveći problemi u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor i u Resavici.

„Biće veoma teško naći rešenje za RTB i Resavcu, ali ćemo ga naći jer je to dobro za Srbiju. To od nas traže i MMF i Svetska banka, koje me dave ‘kao zmija žabu’, ali ne žalim se, to mi je posao“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da se za plate zaposlenih u preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja Resavica iz budžeta godišnje izdvaja 4,1 milijarda dinara, a da su prihodi Resavice manji od dve milijarde dinara.
 
„Radnici su vredni, ali Resavica od 2003. godine, kada je izdvojena iz EPS-a, nikada nije bila profitabilna“, kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, Petrohemija, koja je na spisku zaštičenih preduzeća, ima dobre bilanse, ali je potrebno da se namire dugovi iz prošlosti.

Za Galeniku, kako je dodao, postoje tri potencijalna kupca koja su dostavila ponude na tenderu.

Na spisku preduzeća čija zaštita od poveralaca prestaje 31. maja su i Fabriku maziva Kruševac, PKB, Fabriku automobila Priboj, Ikarbus, Fabriku kablova iz Jagodine, Trajal, Jumko i Politiku AD. U stečaj su otišli Prva iskra Barič i Grupa Zastava, a tri fabrike u sastavu Prve petoletke iz Trstenika u stečajnom postupku su kupili njihovi radnici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.