U trendu

Vučić razgovarao s predsednikom Majkrosofta

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije Majkrosoft Žan-Filip Kurtoa razgovarali su danas u Davosu o planovima za nastavak partnerstva, o različitim načinima i mogućnostima podsticanja razvoja preduzetničkog duha u Srbiji i o velikoj ulozi koju IT industrija ima u razvoju i podsticanju ekonomije u današnjem digitalnom svetu.

„Srpska vlada prepoznala je priliku za rast i razvijanje srpske ekonomije kroz ulaganja u informacione tehnologije, otvarajući vrata novim tehnološkim kompanijama i podržavanjem novih IT inicijativa. Razmenom iskustava i ideja o tome kako uspešno voditi digitalnu transformaciju Srbije, možemo da povećamo efikasnost rada i smanjimo troškove, a uz realizaciju strateških ciljeva vlade“, rekao je Vučić, a prenosi Vlada Srbije.

Kurtoa je naglasio stratešku posvećenost kompanije u podršci koju pruža Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, a koja se odnosi na sve oblasti iz domena informacionih tehnologija.

Ta posvećenost je posebno vidljiva kroz istraživanja koja se sprovode još od 2005. godine u Majkrosoft razvojnom centru Srbije, kao jedinom istraživačkom i razvojnom centru kompanije u jugoistočnoj Evropi, navodi se u saopštenju. Imajući u vidu da je na ovogodišnjem Forumu glavna tema „Četvrta industrijska revolucija“, kompanija Majkrosoft je najavila donaciju od milijardu dolara za razvoj globalnih projekata za javnu dobrobit.

Vučić je jutros u Davosu prisustvovao neformalnom okupljanju svetskih lidera na panelu pod nazivom „Kako odgovoriti na humanitarnu krizu“.

Na skupu su, pored ostalih, učestvovali visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i politiku bezbednosti Federika Mogerini, direktorka MMF-a Kristin Lagard, direktor Svetske banke Džim Jong Kim, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijerka Norveške Erna Sulberg, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, ministar finansija Finske Aleksander Stub, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, kao i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

Vučić se sastao u Davosu i sa izvršnim direktorom Svetskog ekonomskog foruma Filipom Rezlerom.

Vučić je zahvalio na gostoprimstvu tokom učešća na Svetskom ekonomskom forumu i pozvao Rezlera da poseti Srbiju i ispita mogućnost organizovanja važnih panela, kako o migrantskoj krizi, tako i o onome što je za Srbiju najvažnije – da SEF u Beogradu organizuje regionalni skup na temu „Unapredjenje preduzetničkog duha i konkurentnosti na Zapadnom Balkanu“.Vučić je razgovarao i s predsednikom Vlade Grčke Aleksisom Ciprasom o migrantskoj krizi i Ciprasovoj poseti Srbiji.

Vučić boravak u Davosu završava susretom s ministrom spoljnih poslova Norveške Bergeom Brendeom, saopštila je Vlada Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.