U trendu

Vučić: Sindikati će biti zadovoljni zakonom o platama

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će zakon o platama biti na sednici vlade tek kad sve bude usaglašeno sa sindikatima i kada i oni budu zadovoljni predloženim rešenjima.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon probijanja desne cevi tunela „Savinac“ na Koridoru 11 kod Takova, naveo da se sa mnogim predstavnicima sindikata već sreo.

„Sindikati će biti zadovoljni nacrtom zakona o platama, sa mnogima sam se sreo i razgovarao. Tek kad se s njima usaglasimo, idemo s nacrtom na vladu, a zatim i u Skupštinu“, poručio je on.

Vučić: Ova vlada se meri kilometrima, ne godinama

Ova vlada se ne meri godinama tokom kojih vlada, već kilometrima puteva koje je izgradila i koje ostavlja za sobom, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić na svečanosti povodom probijanja tunela Savinac, na Koridoru 11, u blizini Takova.

„Putevi znače komunikacije, fabrike, posao, novi život, a vi putari svakim novim kilometrom vraćate život u Srbiju“, poručio je premijer i zahvalio radnicima koji su angažovanin na probijanju tunela i na drugim gradilištima u Srbiji, te zamolio da i dalje istim tempom grade puteve i podižu mostove.

„Potrebni ste ovoj zemlji, vi je dižete iz mrtvih“, poručio je premijer.

On je podsetio koliko je Srbija gubila ljudi u ratovima i na tom i na drugim mestima, te koliko ih je država „zaobilazila“ i zanemarivala.

Prema njegovim rečima, mi više nemamo prava na smrt, ratove, greške…

„A najmanje imamo prava na tapkanje u mestu, na nepomeranje sebe i Srbije“, rekao je premijer.

Vučić: Zaustavili smo nekontrolisani rast javnog duga

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je nekontrolisani rast javnog duga zaustavljen, a od sledeće godine, kako je rekao, očekuje da će javni dug od 2017. krenuti da pada.

„Situacija je, kada je reč o javnom dugu, bolja nego što sam očekivao“, rekao je Vučić novinarima nakon probijanja tunela Savinac, na Koridoru 11, u blizini Takova.

On je podsetio da se očekivalo da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu stigne do 80 odsto, ali je taj rast ipak zaustavljen.

Vučić je naglasio da je u januaru zabeležen suficit u budžetu, a ako rast bude onakav kakav se očekuje, od naredne godine, udeo javnog duga u BDP će početi da pada.

Premijer je podsetio da je učešće javnog duga u BDP-u od 2008. do 2012. poraslo sa 26 na 64 odsto, te da je bilo teško zaustaviti rast, usled nametnutih, nasleđenih obaveza koje su dospevale.

„Kad imate nametnute obaveze, to morate da ispunite i u godinama posle“, rekao je Vučić.

On je naveo da u javni dug ulazi i kredit sa Azerbejdžanom od 300 miliona evra, što je dobro, a ulaze i druge „važne i dobre stvari“.

„Mnogo smo važnih i dobrih stvari stavili u javni dug a i dalje je rast bio kontorlisan.“, rekao je on.

Vučić je poručio da je on, koji inače nije optimista, zadovoljan javnim finansijama, te da u tom smislu neće biti problema.

Problemi koji mogu da nastanu, primetio je on, mogu biti samo druge vrste, poput preduzeća koja država i dalje štiti. On je izdvojio RTB Bor, te Resavicu, i naveo da vladu mnogo muka čeka oko tih firmi.

„Mnogo muka nas čeka oko preduzeća koja su još pod zaštitom države“, zaključio je premijer uz opasku da će to ipak biti relativno brzo rešeno i zbog MMF i njihovih zahteva.

Vučić: Besmisleni navodi o ofšor kompanijama Siniše Malog

Medijski navodi da je off shor kompanija „Busby Financial Corp.“ sa Britanskih Devičanskih ostrva povezana sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim su besmisleni, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

Uz poruku da će svako ko bude kršio zakon biti sankcionisan i „sklonjen s funkcije“, Vučić je rekao da se do sad naslušsao raznih priča, od toga da Mali poseduje 25 stanova u Bugarskoj, do reklame SNS na vaterpolo utakmici, a da se na kraju ispostavilo da ne odgovaraju istini.

„Ta priča koju sam pročitao je nešto potpuno besmisleno, nisam imao strpljenja da je pročitam do kraja“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanja novinara posle probijanja tunela Savinac.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK danas je objavila da je još jedna off shor kompanija sa Britanskih Devicanskih Ostrva „Busby Financial Corp.“ povezana sa gradonačelnikom Beograda.

Kako navode, ta kompanija je osnovana aprila 2004. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima, navodeći da je vlasništvo kompanije nepoznato, ali da njeni tragovi vode do prvog čoveka srpske prestonice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.