najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vučić: Smena loših direktora do kraja godine

U susret trećoj reviziji sporazuma sa MMF-om, koja počinje krajem oktobra, a tiče se, između ostalog, reforme javnih preduzeća, premijer Aleksandar Vučić najavio je da će do kraja godine smeniti sve direktore javnih firmi koji nisu imali dobre poslovne rezultate.

Vučić je to, saznaje Tanjug, najavio na tročasovnoj sednici Vlade Srbije, kojoj su, u petak popodne, prisustvovali direktori javnih preduzeća, a koje je upozorio da moraju odgovorno i dobro da vode preduzeća koja su im poverena, odnosno da imaju i dobre rezultate.

To, prema Vučićevim rečima, nije slučaj sa svih 30-ak direktora javnih preduzeća, koji će, ako nastave da posluju sa gubicima, biti smenjeni do kraja godine.

Premijer je naglasio da dobre veze i kontakti sa ministrima, koje neki od njih imaju, neće moći da ih spasu gubitka fotelje, ukoliko ne budu imali dobre poslovne rezultate.

Jedan od njegovih zahteva bio je da smanje broj službenih vozila, a posebno dnevnice, varijabile i druga davanja, kojima na mala vrata praktično “bilduju” formalno skromne plate.

Direktori su, inače, na ovaj sastanak, koji je trajao sinoć do oko 20 sati, pozvani dan ranije, a najavljeno im je bilo da će premijeru morati da odgovore na pet pitanja: kakav im je rezultat poslovanja, koliko procenjuju da će iz poslovanja za 2015. uplatiti u budžet, za koliko su smanjili broj službenih vozila, da li poštuju Uredbu vlade o smanjenju dnevnica i da li poštuju preporuke MMF-a.

Preporuke MMF-a su takođe značajne, budući da je najavljeno da će treća revizija sporazuma, koji je Srbija zaključila sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, početi 29. oktobra i trajaće dve nedelje, a u fokusu će biti javna preduzeća, te racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru.

Vučić je, zato, najavio da će direktore JP pozvati na još jedan sastanak u novembru, najverovatnije nakon što Misija MMF-a završi treću reviziju.

On je, takođe, sinoć izjavio da povećanje plata i penzija neće biti jednokratno.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike