U trendu

Vučić: Ukinućemo trolejbuske linije, prave nam probleme

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Pekingu da očekuje da će u naredne dve i po ili tri godine krenuti voz na pruzi Beograd – Budimpešta kojom će se ta relacija prelaziti za manje od tri sata kao i da da je sa kineskim partnerima razgovarao i o RTB Bor ali i o drugim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji.

„Treba da pravimo priču oko brze pruge Beograd-Budimpešta. Očekujem pre kraja godine da se nađemo zajedno sa kineskim i mađarskim premijerom u Subotici i da pokrenemo radove na pruzi Subotica -Novi Sad i Beograd – Stara Pazova“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je na pitanje da li očekuje odobrenje Evropske komisije za poslove sa Kinom kazao da vidi da Eurofer ponovo pravi određene probleme sa svojim inicijativama oko Železare.

„Šta da radite. Razumem i ljude u Evropi. Ne možete da pobedite kinesku snagu i onda vam ne preostaje ponekad ništa drugo nego da se osmehujete. Vidite kako oni koji su se zalagali za liberalizam i tržište, beže od liberalizma i tržišta kada dođe jači igrač, neko snažniji i kada dođe neko ko je u stanju da napravi ovakvo čudo“, kazao je Vučić.

On je ukazao na to koliko se Kina brzo razvija istakavši da se Peking promenio u protekloj deceniji.

„To je razvoj koji je potreban nama. Moramo da radimo na tome ne samo da više ne odemo u minus, već da rast bude od četiri odsto da bismo mogli da trčimo i ubrzano stižemo najpre evropske zemlje, a zatim i mnoge druge u svetu“, poručio je Vučić.

On je novinarima izneo pojedine detalje razgovora sa velikim kineskim kompanijama ali i poručio da nema rezultata preko noći te da i mi, kao i Kinezi, imamo poslovice a jedna od njih kaže „zrno po zrno pogača, kamen po kamen palača“.

Premijer je ukazao da smo na primer odnose sa kompanijom Higer gradili tako što smo kupili pet električnih autobusa koji su danas u Beogradu i dodao:

„Želimo da ih imamo stotinu, da ukinemo trolejbuske linije zato što nam prave probleme u elektronaponskoj mreži, zato što kada jedan stane onda stane pola saobraćaja u toj ulici, što više nema nikakvog smisla“.

Kako je naveo razgovaralo se kako spasiti fabriku „Ikarbus“ i 240 plus 10 zaposlenih na određeno vreme.

„Pregovarali smo sa Poljacima, sa Jinjogom, sa Higerom. Sa njima gradimo naše odnose. Kažemo kupićemo vam prvu ili prve dve godine punu proizvodnju, ali dajte da se proizvodi više i da radnici rade bolje“, naglasio je Vučić.

Podvukao je i da je razgovarano i o RTB Bor, da su tri kompanije zainteresovane, a da će sa dve imati razgovore u Kini.

„Rekli smo koji su mogući modeli kako da se privatizuje, da li da se dokapitalizuje. Rekli smo da bi se država gde je poverilac odrekla toga da bi olakšala ulazak u RTB. Da želimo da sačuvamo tih 4.900 ljudi koji rade, da želimo da im obezbedimo bolju budućnost, da se otkopava ruda u Cerovu, borskoj jami“ rekao je Vučić.

On je dodao i da je u razgovorima preneo da imamo još pet nalazišta a i prostora za istraživanje u druga dva nalazišta i precizirao da je čistoća rude na procentu od 0,285, a verovatno može da bude i 0,33 odsto.

U tom smislu Vučić je izrazio uverenje da bi investitori mogli da naprave dobar posao.

Sa „Politehnolodži grupom“ razgovarano je, kako je kazao, o saradnji u namenskoj industriji.

„Zato će u Skupštini uskoro biti zakon koji će dozvoliti ulaganje u namensku u visini od 50 odsto. Moramo da je modernizujemo, da imamo bolje sisteme navigacija“ rekao je premijer koji je podsetio na nedavnu vojnu vežbu gde je predstavljeno moderno naoružanje uz ocenu da „to nije dovoljno“.

„Kaskamo za svetom i moramo da požurimo. Moramo da imamo njihove tehnologije da bismo mogli da učestvujemo na najbolji mogući način. Da branimo svoju zemlju, ali pre svega da prodamo naše oružje svuda po svetu“, naglasio je Vučić, a prenose beogradski mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)