U trendu

Vučić: Za „godinu preduzetništva“ 1,5 milijardi dinara

Država je u ovoj godini, koju vidi kao godinu preduzetništva, malim i srednjim preduzećima namenila tri puta više novca nego prošle godine, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić.

„Godina preduzetništva nije samo jalova politička izjava, jer smo odvojili mnogo više novca za te namene nego 2015. Prošle godine to je bilo 550 miliona dinara, a ove milijardu i po dinara“, rekao je Vučić na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

Nastavićemo i dalje da dajemo povoljne kredite malim srednjim firmama, domaćim preduzetnicima, dodao je, navodeći da će to biti povoljni krediti od partnerskih banaka, što je važno za investicije i obrtni kapital.

Za to nam je i potreban drugačiji pristup, rekao je predsednik vlade, jer do sada smo imali znanje, ali sada nam treba primenjeno znanje, koje će da garantuje profit firmama, a posao i zaradu zaposlenima.

Za Srbiju je najznačajnije da uredi tržište rada i tržište obrazovanja, jer samo oni koji napreduju i uče imaju šansu za uspeh, a za to nemamo mogućnost bez pomoći Nemačke, uveren je Vučić, ističući da je zamolio nemačke partnere da nam omoguće da naučimo kako da se ponašamo drugačije i kako sebe da menjamo.

„Mi bismo voleli da se sve drugo promeni, a da mi ostanemo isti, ali to ne može. Moraćemo sebe da menjamo, da se drugačije ponašamo“, poručio je premijer.

Sve dok ključno pitanje i u Srbiji, i na Balkanu, bude „kada će država da mi nađe postao“, umesto „nemoj da mi država smeta u obavljanju mog posla“ nećemo imati šansu za ozbiljniji i veći ekonomski napredak i uspeh.

„Imamo još hiljade stvari koje moramo da uradimo i koje za nas nisu nimalo lake i pretpostavljam da neće biti lake, ali uveren sam da i većina građana Srbije, i oni koji su u vladi, i predstavnici elite, razumeju da bez tih promena Srbija ne može da ide napred“, rekao je Vučić.

On je istakao da je država u saradnji sa NALED-om i drugim organizacijama uspela d napravi bolji biznis ambijent, zbog čega se, kako je primetio, Srbija već pomerila na listi Duing biznis Svetske banke za 32 mesta i sada je na 59. poziciji.

„I ove godine ćemo se pomeriti na toj listi za 15-20 mesta unapred. Ali sve dok je ključno pitanje kod nas „kad će država da mi nađe posao“, umesto „nemojte država da mi smeta“, nećemo imati šanse ili prilike za veći uspeh“, konstatovao je.

On je dodao da je Srbija zahvalna Nemačkoj za svu finansijsku podršku, projekte i instrumente koje je pružila u saradnji dve zemlje, na tome što podržava, kako je rekao, nepopularne i teške reforme koje Srbija mora da sprovede, kao i na tome što nije uvek zadovoljna stepenom sprovedenih reformi.

„Time nas požurujete, pokazujete na greške i to je podstrek za našu zemlju. Uveren sam da će Nemačka i dalje biti oslonac Srbiji na njenom evropskom putu“, podvukao je Vučić i poručio predstavnicima nemačkih organizacija da se u Srbiji osećaju kao u zemlji evropskog partnera koja će gledati da što više od njih nauči.

Vučić: U godinama dinamičnog rasta

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija ulazi u godine dinamičnog rasta, a da će javne finansije biti u boljem stanju.

Vucić je, na prvoj sesiji dijaloga u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje, naveo da je MMF za ovu godinu prognozirao Srbiji rast od 1,75 odsto, dok vlada ocenjuje da će preći dva odsto.

U 2017, navodi premijer, MMF prognozira rast veći od dva odsto, a vlada veći od 2,5 odsto.

„Ulazimo u godine dinamičnog rasta“, poručio je on.

Govoreći o javnim finansijama, premijer je rekao da će one sasvim sigurno biti u boljem stanju nego ranije.

„To je potrebno da bismo zemlju izveli na pravi put“, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.