U trendu

Vučić za sutra odložio odluku o Telekomu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će sutra doneti konačnu odluku o prodaji Telekoma.

On je novinarima u Beogradu danas rekao da želi još jednom da sasluša mišljenje privatizacionog savetnikai da postoje različita mišljenja i u Vladi Srbije o ponudama za Telekom.

„Ja ću biti kriv kakvu god odluku da donesem“, rekao je Vučić i dodao da će pokušati da donese odluku koja je u interesu Srbije i da je to jedino čime se rukovodi.

Ranije je premijer najavio da će danas odlučiti da li će se o prodaji Telekoma pregovarati sa jednim ponudjačem za kupovinu većinskog udela u Telekomu Srbije koji je, po oceni privatizacionog savetnika, dao nabolju ponudu.

Za preuzimanje 58 odsto akcija Telekoma stiglo je šest ponuda, a odluka Vlade Srbije o najboljoj ponudi zavisiće ne samo od ponudjene cene već i od investicionog i socijalnog programa.

Privatizacioni savetnik za Telekom je francuska kompanija Lazard, a tender za prikupljanje ponuda za kupovinu većinskog kapitala te kompanije objavljen je jula ove godine.

Najveći akcionar Telekoma je država Srbija sa 58,11 odsto akcije, 20 odsto akcija je u vlasništvu kompanije, dok 14,95 odsto poseduju građani, a 6,94 zaposleni i bivši zaposleni Telekoma.

Pre četiri godine procena je bila da Telekom vredi 2,2 milijarde evra i tadašnja vlada je za paket od 51 odsto akcija te kompanije tražila minimum 1,4 milijarde evra, a jedini ponuđač Telekom Austrije ponudio je 1,1 milijardu evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.