Vučić: Zemlje Zapadnog Balkana mogu da budu snažan ekonomski partner EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sarajevu da bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da stvore regionalnu ekonomsku zonu i zajedno budu značajan ekonomski partner Evropskoj uniji, čak jači i od nekih zemalja članica EU pojedinačno.

„Ne možemo da idemo u carinsku uniju, ali možemo da stvorimo regionalnu ekonomsku zonu, izjednačavanjem carinskih stopa i uklanjanjem carinskih barijera. To je velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da Srbija i BiH trenutno imaju trgovinsku razmenu od 1,5 milijardi evra, ali da dve zemlje tu razmenu mogu da povećaju na dve milijarde evra, čime bi postali najvažniji ekonomski partneri.

„U takvoj situaciji nije bitno ko koga voli ili ne voli, onda je potrebno da se sačuva stabilnost i mir, kako bi se održalo to partnerstvo“, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je na sastanku delegacija dve zemlje razgovarano o formiranju Komisije za granicu koja bi trebalo u što skorije vreme da reši tri odsto sporne granice dve zemlje.

„Rešavanje pitanje granice bio bi izvanredan signal za ceo region i pokazalo bi da smo u stanju da razgovaramo jedni s drugima“, rekao je predsednik Srbije.

On je naveo da je bilo reči o izmirenju štete BiH za potopljeno zemljište izgradnjom hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik pedesetih godina prošlog veka, o infrastrukturnim projektima, kao i trgovini i turizmu.

Vučić je rekao da želi da se izgradi autoput koji bi povezao Beograd sa Sarajevom, Sjenicu sa Sarajevom, kao i Beograd s Trebinjem.

On je najavio da će Srbija izgraditi deo puta do Kotromana, dok strane u BiH treba da se dogovore o trasi puta od Sarajeva prema Beogradu kroz BiH.

Ako se odluči da taj autoput u BiH ide preko Tuzle do Bijeljine, on je najavio da će Srbija sa svoje strane izgraditi deonicu autoputa do Bijeljine.

Predsednik Srbije najavio je da će Beograd da finansira rekonstrukciju svih 11 mostova izmedju dve zemlje, najavivši da je Srbija spremna da uloži veliki novac kako bi na Privrednom sajmu u Mostaru, u aprilu sledeće godine, predstavila svoju privredu.

Osim pomoći od 5,5 miliona evra opštinama u RS i opštinama u Federaciji BiH gde su Srbi većinski narod, što je dogovoreno na nedavnom sastanku s predsednikom RS Miloradom Dodikom u Beogradu, Vučić je najavio million evra pomoći i Federaciju BiH, od čega će deo otići za pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Mostaru.

Predsednik Srbije najavio je i intezivniju saradnju dve zemlje u oblasti spoljnih poslova, navodeći da su već rešena neka pitanja iz sukcesije imovine bivše SFRJ, kao i da će dve zemlje pružati jedna drugoj podršku na evropskom putu, ali i u medjunarodnim organizacijama i institucijama.

Vučić je najavio da bi članovi Predsedništva BiH do kraja godine trebalo da posete Beograd.

Vučić je danas stigao u dvodnevnu posetu BiH, prvu zvaničnu poseta jednog predsednika Srbije Bosni i Hercegovini posle šest godina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike