U trendu

Vučković: I 2019. verovatno u suficitu, javni dug ispod 50 odsto

BEOGRAD – Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je izjavio danas da će i ove godine najverovatnije biti ostvaren suficit u budžetu države i da će javni dug pasti ispod 50 odsto BDP-a.

Vučković je na sastanku Fisklanog saveta sa Srpskom asocijacijom menadžera rekao da, ipak, na neke stvari treba obratiti pažnju.

„Pri kraju prošle i u prvom kvartalu ove godine imamo pogoršanja u dinamici izvoza i uvoza, uvoz je rastao brže od izvoza. Tekući bilans je za oko 20 osto u većem deficitu u prvom kvatalu ove godine u odnosu na isti period prošle godine“, naveo je Vučković.

Kaže da to još uvek nisu tendencije nisu čvrsti trendovi, ali da ih treba pratiti.

Govoreći o suficitu, kaže da je u prethodne dve godine on u budžetu iznosio oko jedan odsto i da je i ova godina krenula sličnim tempom.

„Rano je još za prognosu, ali ova godina će verovatno biti na nuli ili u blagom blagom suficitu, ako se ne desi nešto tokom godine što bi moglo negativno da utiče“, naveo je Vučković.

„Imamo problem sa izvozom na Kosovo, Fijat ima pad proizvodnje i izvoza, sa Hestilom je pitanje šta će biti“, napomenuo je Vučković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.