U trendu

Vujović: Bužetom za 2016. smanjenje fonda za plate za tri odsto

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je večeras da je bužetom za 2016. godinu predviđeno smanjenje troškova za fond plata u javnom sektoru za tri odsto, ali nije precizirao koliko će ljudi ostati bez posla.

On je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasio da je, i pored smanjenja, bužet za narednu godinu razvojni, jer predviđa 117 milijardi dinara kapitalnih investicija i dodatnih 35 milijardi koje su „kriju“ pod subvencijama za železnice i puteve.

„Ukupno to je preko 150 milijardi i to je ogroman porast u investicijama, pitanje je da to realizujemo kao što planiramo“, kazao je Vujović.

Dodao je i da su budžetom za 2016. godinu usaglašene želje i mogućnosti, odnosno da su sva ministarstva dobila „razuman budžetski okvir“. 

Ministar je potvrdio da je predviđen rast privrede od 1,7 odsto, a da je planirana inflacija 2,8 odsto. 

„Očekujem da naredne godine promenimo trend i da će javni dug početi da pada u bruto društvenom proizvodu“, rekao je Vujović.

On je kazao i da će se naredne godine nastaviti sve što je započeto, a pre svega izrada funkcionalnih analiza koje treba da pokažu gde su čepovi neefikasnosti, gde su viškovi i koji sektori nisu potrebni, odnosno gde je vreme za spajnje državnih agencija.

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2016. godinu, kojim su planirani ukupni prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi 1.119 milijardi, tako da će deficit iznositi 121,8 milijardi dinara. 

Planirani fiskalni deficit za 2015. godinu iznosio je 191,3 milijardi, a do kraja ove godine, prema poslednjim projekcijama, iznosiće oko 100 milijardi dinara, uključujući stare dugove za gas, vojne penzije i subvencije u poljoprivredi.

Predlog budžeta bi uskoro trebalo da bude pred poslanicima u Skupštini Srbije. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar