U trendu

Vujović: Predlog novog aranžmana sa MMF očekujem u junu

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da očekuje da će predlog novog aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom biti poznat polovinom maja ili u junu.

„Gotovo je izvesno da će novi aranžman biti u formi instrumenta za koordinaciju ekonomskih politika i reformi koji ne sadrži finansijsku komponentu. Polje saradnje ostaje isto, a to je održavanje već postignute makroekonomske i fiskalne stabilnosti, kao i dalja podrška reformama“, rekao je Vujović za list Blic.

Vujović je rekao da će konkretnije moći da se govori o prostoru za povećanje plata i penzija kada se budu znali podaci za prvih šest meseci, što bi koincidiralo sa finalizacijom novog aranžmana sa MMF-om.

On je rekao da su ove godine za 60 milijardi dinara već povećana izdvajanja iz budžeta za penzije i plate u javnom sektoru.

Na taj način, kako je objasnio, već je iskorišćen prostor dat Zakonom o budžetskom sisitemu, koji dozvoljava da plate budu na nivou od osam odsto, a penzije od oko 11 odsto očekivanog BDP.

„Da bi se omogućilo kontinuirano i dalje povećavanje plata i penzija u skladu sa ovim pravilima, potrebno je da imamo jasne pokazatelje da se ostvareni BDP kreće brže od onoga što smo projektovali. Inicijalni pokazatelji su do sada iznad očekivanja“, naveo je Vujović.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike