U trendu

Vujovic: Radimo na sistemu za smanjenje emisija stetnih gasov

BEOGRAD – Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviće da ulaže velike napore kako bi se uspostavio sistem za smanjenje emisija gasova sa „efektom staklene bašte“ i prilagođavanje na izmenjene klimatske uslove, izjavila je danas resorna ministarka Irena Vujović.

Vujović, koja je danas predsedavala drugom sednicom Nacionalnog saveta za klimatske promene, rekla je da je jedan od najvećih uspeha Srbije usvajanje revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime.

„Zajedničkim radom i trudom postigli smo konsenzus po pitanju našeg cilja smanjenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji je za više od tri puta ambiciozniji od prethodnog cilja koji smo postavili. Ministarstvo će nastaviti da ulaže velike napore kako bismo se prilagodili izmenjenim klimatskim uslovima u skladu sa Zakonom o klimatskim promenama koji smo doneli prošle godine, a koji će imati pozitivne efekte po građane i privredu“, rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, plan je da se u narednom periodu Vladi dostavi ključni strateški dokument za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte na nacionalnom nivou.

„To je predlog Strategije niskougljeničnog razvoja sa Akcionim planom. Usvajanje Strategije obezbediće osnov za investicije, nova radna mesta i inovacije na nivou cele privrede. Ministarstvo aktivno učestvuje i u izradi budućeg Integrisanog plana za energetiku i klimu koji izrađuje Ministarstvo rudarstva i energetike, što je još jedan ključni dokument za planiranje niskougljeničnog razvoja Srbije“, poručila je Vujović.

Dodala je da će se u narednom periodu nastaviti i sa izradom Programa prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, koji će, kaže, predstavljati osnov za planiranje i razvoj te važne oblasti.

Vujović je najavila da će uskoro biti organizovan i drugi po redu Dijalog o klimatskim promenama u saradnji sa Programom UN za razvoj, kao priprema za međunarodnu Konferenciju o klimatskim promenama u Šarm el Šeiku.

Konferencija će biti održana u novembru, kada će naša zemlja predstaviti dosadašnje rezultate iz te oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.