U trendu

VW osniva konzorcijum za baterije za elektro-automobile

FRANKFURT – Nemački Folksvagen (VW), švedski proizvođač baterija za električna vozila Nortvolt (Northvolt) i još jedan broj kompanija i naučnih laboratorija, najavili su da će 2020. godine formirati takozvanu Evropsku uniju za bateriju (EBU).

Time su udružili snage na istraživanju baterija za električne automobile, prenosi agencija Rojters.

Zadatak EBU biće da sakuplja znanja o proizvodnji baterija za e-vozila, ali i da se bavi istraživanjem sirovina, tehnologije ćelija, ali i recikliranjem polovnih baterija, navodi se u saopštenju VW-a.

„Svi partneri će povećati svoja ulaganja kao rezultat planiranih dodatnih istraživačkih aktivnosti“, saopštio je Folksvagen, dodajući da bi mogla biti tražena i finansijska sredstva od nemačkog ministarstva ekonomije.

Nemačka je osigurala milijardu evra podrške za proizvodnju baterijskih ćelija za električne automobile, a zahtev za dobijanje sredstava iz tog programa već je podnelo više od 30 kompanija, uključujući proizvođače automobila i njihove dobavljače, proizvođače baterija, hemijske kompanije, proizvođače sirovina i kompanije u sektoru recikliranja, te istraživačke institute.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.