U trendu

Za 10 godina Srbiji od EIB-a zajam od 3,5 milijardi evra

BEOGRAD – Srbija je od Evropske investicione banke od 2007. do 2017. godine dobila zajam od 3,5 milijardi evra, a regionalni predstavnik za Zapadni Balkan EIB Pol Hoki kaže da je transport jedan od glavnih sektora u koje EIB investira.

On je na panelu u okviru prvog poslovnog foruma “Španija-Srbija”, posvećenom finansiranju projekata, rekao da je EIB potpisala i Memorandum sa Srbijom vredan milijardu evra za buduće pozajmice u obasti digitalizacije, mrežne infarastrukture i urbani saobraćaj.

U Srbiji je u protekle dve godine, kaže Hoki, EIB potpisala ugovore vredne skoro 300 miliona evra za projekte u oblasti avio saobraćaja, saniranja pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnju bolnica, a očekuje se i završetak projekata iz oblasti vodosnabdevanja i infrastrukture na lokalnom nivou.

Ocenjuje da su dobre perspektive za saradnju sa Srbijom u oblasti finansiranja infrastrukture u urbanom saobraćaju, kao i u oblasti zaštite živodne sredine, posebno u projektima prerade otpadnih voda.

“Radićemo na tim projektima sa našim srpskim partnerima”, rekao je Hoki i naveo da se najveći deo saranđe odnosi na putnu i železničku infarstrukturu.

Istakao je da je EIB spreman da pomogne Srbiji da reši sve probleme vezane za infrastrukturu, prevaziđe sve izazove i nastavi privredni rast.
EIB je, navodi Hoki, u 2018. bio prilično zauzet i potpisao je veliki broj zajmova u regionu u iznosu od sedam milijardi evra.

Direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitai je rekla da je ta finansijska institucija uložila 800 miliona do jedne milijarde evra u šest zemalja Zapadnog Balkana, od čega je skoro 50 odsto uloženo u Srbiju.

Kada je reč o planovima za 2019. godinu, rekla je da će EBRD u Srbiji uložiti sredstva u zeleni sektor, a pomenula je i projekte za daljinsko grejanje, energetsku efikasnost javnih zgrada…

Direktor za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Tomas Libek je rekao da je potreban veliki obim investicija kako bi se Srbiji pomoglo da dostigne standarde EU i kako bi mogla da napreduje u procesu pristupanja EU.

Naveo je da je IFC deo šire grupe Svetske banke, a da su ukupne investicije prošle godine dostigle 67 milijardi dolara.

“Pored toga, uspeli smo da mobilišemo dodatna sredstva. Imamo tri glavne oblasti, a jedna se tiče investicija. Svaka vrsta investicije i investicionog projekta koji je neophodan, dokle god je zakonit u vašim konkretnim zemljama, je nešto gde bismo želeli da sarađujemo sa vama”, istakao je on.

Poslovni forum „Španija – Srbija“ organizuju trgovinsko-ekonomsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu i Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Forum je okupio oko 150 predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, ministarstava i drugih javnih institucija, uključujući predstavnike 20 španskih kompanija i veliki broj srpskih preduzetnika.

U okviru foruma organizovane su konferencije sa nizom panel diskusija na kojima su predstavljene mogućnosti, prednosti i izazovi poslovanja u Srbiji, uz poseban osvrt na infrastrukturu i finansiranje projekata.

Kompanije is Španije i Srbije imale su priliku da stupe u direktan kontakt, a bilo je zakazno više od 80 sastanka između njihovih predstavnika.

Pre panela povećenom finansiranju projekata, održan je panel posvećen poslovnom okruženju u Srbiji na kome je direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić rekao da Srbija postaje centar jugoistočne Evrope i pozvao španske investitore da dođu u Srbiju.

Na istom panelu pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović predstavio je projekte iz oblasti zaštite životne sredine, a o procesu pristupanja Srbije EU govorila je šefica Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Radica Nusdorfer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.