U trendu

Za 5,2 % veća vrednost prodaje i otkupa agrarnih proizvoda

BEOGRAD – Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Srbiji u trećem tromesečju, u odnosu na isti period lane, a izražena u tekućim cenama, veća je za 5,2 odsto.

Za devet meseci ove godine, u poređenju sa istim periodom 2018., ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u našoj zemlji veća je za 2,6 procenata u tekućim cenama, odnosno za 1,4 procenata u stalnim cenama, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Kada je reč o trgovini poljoprivrednim proizvodima na pijacama širom Srbije, za devet meseci ove, u odnosu na isti period prethodne godine, a izraženo u tekućim cenama, promet je veći za 11,2 procenata.

U strukturi vrednosti prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama za devet meseci najviše učestvuje povrće (34,6 odsto), voće i grožđe (17,6 procenata), mleko i mlečni proizvodi (14,9 posto) i živina i jaja sa (12,9 odsto).
Kako navode statističari, promet robe u trgovini na veliko i malo i u sektoru popravki motornih vozila u trećem tromesečju ove godine, u odnosu na isti perod 2018., beleži se rast u tekućim cenama od 8,8 procenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar