U trendu

Za besplatan onlajn program Nordeusa prijavilo se 600 mladih

BEOGRAD – Polaznici besplatnog obrazovnog onlajn programa Nordeus fondacije napravili su prototipove svojih prvih video igara.

Kako je saopšteno, uspešno je završen četvoronedeljni edukativni onlajn program Nordeus fondacije „Game Dev Bootcamp“, na koji se prijavilo više od 600 mladih iz cele Srbije.

Najistrajniji među njima, uz pomoć vrhunskih stranih i domaćih stručnjaka, savladali su tehnički razvoj video igara i napravili prototipove svojih prvih igara.

„Od 160 aktivnih polaznika, 16 najupornijih, najtalentovanijih i najkreativnijih završili su prototipove svojih prvih video igara, koji ostaju u njihovom vlasništvu, čime značajno obogaćuju svoj portfolio za dalje profesionalno napredovanje i imaju mogućnost da ih dodatno razvijaju“, navodi se u saopštenju.

Više od polovine ukupnog broja prijavljenih činili su studenti, mahom sa tehničkih fakulteta, što govori u prilog interesovanju za ovakve programe i gejming industriju uopšte. Tu su bili studenti Elektrotehničkog fakulteta, Fakulteta tehničkih nauka, Matematičkog fakulteta, Računarskog fakulteta, Visoke škole elektrotehnike i računarstva strukovnih studija (VIŠER), Visoke škole strukovnih studija za IT (ITS), dok je manji broj došao sa Metropolitana kao i Fakulteta organizacionih nauka.

Među ostalim polaznicima bilo je srednjoškolaca, freelancer-a, zaposlenih u gejming industriji, ali i onih iz drugih industrija sa neophodnim predznanjem za uspešno pohađanje programa.

Polaznici su sve vreme, kroz radionice, imali i podršku mentora programa iz Phobos studija kako bi za samo četiri nedelje mogli samostalno da naprave prototip svoje prve FPS (first person shooter) igre.

Dok su predavači dolazili iz kompanija Epic Games, najpoznatije po globalnoj hit igri Fortnajt (Fortnite), i 3Lateral, originalno domaće kompanije koja je pionir i inovator u oblasti kreiranja realističnih digitalnih avatara, kao i Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

ažnu ulogu za uspeh Bootcamp-a imao je mentor programa, Ivan Koroknai iz Phobos studija, koji je sve vreme bio uz polaznike, vodio ih kroz proces razvoja igara i pratio njihov napredak iz nedelje u nedelju. Ivan je nedavno i sam bio polaznik jednog od programa Nordeus Huba gde je uvideo značaj mentorstva, a danas njegov studio radi na razvoju igre koja koristi upravo Unreal Engine tehnologiju.

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.