U trendu

Za izbor finansijskog savetnika prijavilo se 14 kompanija

BEOGRAD – Na oglas koji je država raspisala za izbor finansijskog savetnika za prodaju državnog udela u Komercijalnoj banci prijavilo se 14 kompanija.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti istekao je 12. novembra, a kako je objavio portal Ekapija, u narednim danima kompanijama koje su ušle u uži izbor biće dostavljen zahtev za podnošenje ponuda.

Kako se navodi, očekuje se da izbor savetnika bude okončan i da ugovor o konsultantskim uslugama bude potpisan do kraja godine.

Takođe, očekuje se i da javni poziv za privatizaciju bude objavljen do kraja juna i da se transakcija završi do kraja naredne godine.

Poziv za finansijskog savetnika Ministarstvo finansija uputilo je sredinom oktobra vodećim međunarodnim firmama koje, kako je navedeno, imaju značajno iskustvo u privatizaciji banaka i raspolažu timom iskusnih eksperata.

Država u Komercijalnoj banci ima udeo od 41,74 odsto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 24,43 odsto, IFC 10,15 odsto akcija, nemački DEG fond 4,6 odsto, a švedski Svedfond 2,3 odsto udela.

Planovi za prodaju Komercijalne banke postali su aktuelni 2006. godine, posle prve dokapitalizacije banke od strane EBRD, a pre tri godine za privatizacionog savetnika Komercijalne banke na tenderu je izabrana investiciona kuća Nomura International.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.