U trendu

Za koncesiju beogradskog aerodroma prijavljeni Fraport, Vensi, Strabag, Miscubiši

Za koncesiju Aerodroma Nikola Tesla prijavilo se 27 kompanija, medju kojima su francuski Vensi, nemački Fraport, Micubiši iz Japana, engleska Mančester erport grupa, austrijski Strabag, Novaport invest iz Rusije.

Kako prenose mediji, pisma o zainteresovanosti dostavili su i kineske Čajna nešenel aero, Čajna stejt konstrakšn indžiniring korporejšn, Djangsu nantong sandjai, Šendžen erport grupa.

Zainteresovane su i dve grčke kompanije – Terna tek terna grupa Atina i Džej end Pi Avaks, a iz Turske interesovanje su pokazale IC Ičtas Alcapi Jatirinlari, Čengiz insat sanaji i Mapa insat ve tudjaret sirketi.

Medju zainteresovanim kompanija su i Inčion interešenel erport iz Južne Koreje, Erports of ridžens menadžment kompani iz Rusije, Hubiko Nederlends-Ferovijal erports iz Holandije i Španije, Meridijam iz Francuske.

Za koncesiju su zainteresovani i Cirih erport internešenel iz Švajcarske, GMR infrastrakčer iz Indije, Sočeta per acioni iz Italije, Eži erport oprasion iz Francuske, Herbert Smit Frihilis iz Rusije, Promova sa Kipra, Ejfaž SA-3-7 iz Francuske i CEE ekviti partners iz Poljske.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da u junu i julu stižu obavezujuće ponude za koncesiju za beogradski aerodrom, a da do kraja godine očekuje da se proces završi, odnosno do kraja decembra ili početkom januara sledeće godine.

Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su 10. februara javni poziv za davanje koncesije za tu kompaniju u trajanju od 25 godina.

Koncesija se daje za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje delatnosti operatera.

Koncesiju neće moći da dobiju kompanije koje upravljaju aerodromima u radijusu od 450 kilometara od Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.