Za PIK Bečej nadmetaće se samo MK Grupa i Matijević

Foto: Beta

Prodaja poljoprivrednog kombinata PIK Bečej metodom javne licitacije održaće se 17. decembra, a za kupovinu tog preduzeća do sada su se prijavila dva kupca, MK Grupa Miodraga Kostića i Industrija mesa „Matijević“ Petra Matijevića, javio je danas portal Agrosmart .

Rok za predaju ponuda ističe u utorak, 15. decembra, a Kostić i Matijević dostavili su bankarske garancije za učešće na licitaciji u iznosu 17,1 miliona evra.

Procenjena vrednost kapitala kombinata je 85,5 miliona evra, a početna cena na licitaciji biće 42,7 miliona evra.

Dvorac „Fantast“ se ne prodaje, jer je nekadašnja imovina zemljoposednika Bogdana Dundjerskog koja je zaveštana Matici srpskoj.

Oglas o prodaji PIK-a Bečej objavljen je sredinom novembra i u njemu se navodi da Radna jedinica „Ratarstvo“ raspolaže poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu i pod sistemima za navodnjavanje površine 2.908 hektara, te centrom za doradu semena, mešaonicom stočne hrane, silosima skladišnog kapaciteta 44.500 tona, krupnom i sitnom mehanizacijom.

Radna jedinica „Svinjarstvo“ ima šest objekata na farmi kapaciteta 4.600 krmača i 4.390 nazimica, što omogućuje proizvodnju do 100.000 tovljenika godišnje dok radna jedinica „Govedarstvo“ raspolaže sa dve farme kapaciteta 1.950 krava i proizvodnjom mleka do 12 miliona litara godišnje.

Na prodaju je i „Flora“, fabrika za preradu povrća, ribnjak od 666 hektara, kao i restoran „Ribnjak“ i poslovni prostor u „Master centru“ Novosadskog sajma.

Pored 2.908 hektara poljoprivrednog zemljišta u svom vlasništvu, PIK godinama zakupljuje još oko 8.000 hektara poljoprivredne zemlje u državnoj svojini.

Kupac PIK Bečeja nema obavezu da zadrži 1.400 radnika tog kombinata.

Nakon četiri godine stečaja i 230 dana u blokadi, bečejski kombinat bankrotirao je u maju ove godine.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar