Za predjenih 240 kilometara putarina 800 dinara

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak izjavio je, povodom najavljenog poskupljenja, da cena putarine u Srbiji nije menjana od 2008. godine a da su u isto vreme rasle cene materijala, energenata i opreme za održavanje autoputeva i ostalih saobraćajnica.

U pisanoj izjavi, Drobnjak je rekao da će povećanje cene putarine tom preduzeću doneti 1,6 milijardi dinara više za održavanje puteva i dodao da će novac prikupljen od putarine biti korišćen isključivo za auto-puteve u Srbiji.

Putarina u Srbiji poskupeće 1. februara za deset odsto. Put od Beograda do Niša, umesto 730 dinara, naplaćivaće se 800 dinara, za put od Beograda do Šida vozači će morati da izdvoje 370, umesto 340 dinara, dok će od Beograda do Subotice putarina koštati 320 umesto 290 dinara.

Drobnjak je naveo da Srbija za putnička vozila ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru u odnosu na ostale evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine.

On je ukazao da je za putarinu od Beograda do Niša, za predjenih 240 kilometara, potrebno izdvojiti 6,5 evra, dok prelazak puta od Batrovaca do Zagreba, dužine oko 300 kilometara, košta 16,5 evra.

Prema njegovim rečima putarina je u Srbiji sa 0,03 evra po kilometru duplo jeftinija u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Portugaliju gde iznosi 0,06 evra. U Turskoj košta 0,039 evra, Grčkoj 0,045 evra, Italiji 0,05 evra, Španiji 0,085 evra, Francuskoj 0,095 evra.

„Iako su kao mogući model naplate Srbiji ranije pominjane vinjete od toga se odustalo, jer se ovaj sistem pokazao kao nepravedan prema vozačima koji povremeno koriste kraće delove autoputa i one koji su u tranzitu“, naveo je Drobnjak.

(Beta)

1 komentar
  1. Petar

    Sve ste lepo ojasnili za putarinu, povećajte nam i plate za toliko procenata, sva povećanja neka prate i penzionere, i onda će biti zadovoljena pravda. Za penzije već više godina nije bilo povećanja, nego umanjenje. Kažete da su u okruženju skuplji, tačno je, ali u okruženju imaju mnogo veće plate, vi to bolje znate za koliko. Bolje Drobnjak da ćuti i da ne obmanjuje više narod, nego neka kaže istinu, a to je da vam otimamo jos toliko od plata i penzija, pitao bih ja njega da prima 24.000 penziju, pa onda neka iznosi u javnost ovakve nekorektne informacije.

Napišite komentar