U trendu

Za prodaju Železare nije potrebna saglasnost EK

Za prodaju Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil nije potrebna niti je tražena saglasnost Evropske komisije (EK), jer je to komercijalni ugovor zemalja, odnosno firmi izvan Evropske unije, rekli su agenciji Beta u Briselu evropski diplomatski izvori.

U Briselu je juče održan sastanak odbora za praćenje sprovodjenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanje Srbije EU i u razgovorima predstavnika Vlade Srbije i EK nije bilo reči o najavljenom ugovoru o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil po ceni od 46 miliona evra.

Pojedini mediji u Beogradu danas su objavili informacije o tome da EK treba da odobri prodaju Železare i da je to bio predmet jučerašnjih razgovora u Briselu, ali za to, prema informacijama u izvorima EK, nema potvrde.

Jedino pitanje, kako je objašnjeno, koje bi EK mogla da postavi je o tome da li će i kolike biti državne subvencije budućem radu Železare, a u pripremljenom kupoprodajnom ugovoru srpske i kineske strane,  takve subvencije nisu planirane.

Iz Vlade Srbije je najavljeno da će u ponedeljak, 18. aprila sa kineskom kompanijom Hestil biti potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare, čija je početna cena bila 45,7 miliona evra, što je 50 odsto procenjene vrednosti.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike