U trendu

Za turističke vaučere prijavilo se 6.570 gradjana

Za vaučere za podsticaj domaćeg turizma od početka godine do 10. marta prijavilo se oko 6.570 gradjana, a najveće interesovanje je za Prolom banju, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osim Prolom banje, kako navode, gradjani su zainteresovani i za Lukovsku banju, Kopaonik, Banju Koviljaču i Zlatibor.

Prema podacima resornog ministarstva, od ukupnog broja prijavljenih gradjana, najveći deo su penzioneri i to 67,9 odsto, a slede zaposleni čija primanja ne prelaze 60.000 dinara i njih je 24,4 odsto.

Najviše korisnika se prijavilo iz Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca, Pančeva, Zrenjanina, Čačka, Vranja, Sombora.

Gradjani trenutno mogu da podnesu prijave za 421 ugostiteljski objekat u Srbiji.

Budžetom je za podelu vaučera u ovoj godini opredeljeno 230 miliona dinara, odnosno za oko 46.000 vaučera, u iznosu od 5.000 dinara.

Podsticanje razvoja domaćeg turizma sprovodi se kroz dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima, a u trajanju od najmanje pet noćenja, izvan opštine, odnosno mesta prebivališta korisnika vaučera.

Predvidjeno da se vaučeri koriste do 20. novembra.

Ove godine je proširena lista potencijalnih korisnika vaučera na, izmedju ostalih, i inostrane penzionere i domaće registrovane poljoprivrednike, a lista ugostitelja se ažurira mesečno, tako da kasnije u ovaj sistem mogu ući novootvoreni objekti i ugostitelji koji su do sada propustili priliku.

Kako je ranije saopšteno, prošle godine za tri i po meseca trajanja akcije iskorišćeno je 14.000 vaučera.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar