U trendu

Za železničke projekte u Srbiji, Albaniji i na Kosovu 96 miliona evra

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana koje, kako je naveo, moraju da u potpunosti sprovedu reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regiona.

Han je na poslovnom samitu o Zapadnom Bakanu u Parizu ocenio da, uprkos očiglednim koristima, „ima dosta mesta za poboljšanje“ u reformama u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.

„Odlučili smo da obezbedimo 96 miliona evra za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Takodje ćemo obezbediti 50 miliona evra za mere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti“, rekao je Han i dodao da to pokazuje ozbiljnost u nameri EU da uloži do milijaradu evra u saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020. godine.

Han je naveo da plan povezivanja ima potencijal da unapredi konkurentnost regiona smanjenjem troškova poslovanja, ali da to može biti ostvareno samo ako se potpuno sprovedu reforme.

„Da bismo to olakšali, možda ćemo trebati da održavamo redovne sastanke na političkom nivou, uključujući sa savetnicima premijera. Sve te mere treba da vode jednom tržištu Zapadnog Bbalkana, mnogo pre ulaska u Uniju“, rekao je Han.

Jedan od najvećih izazova u pripremi zemalja Zapadnog Balkana za EU je, prema njegovim rečima, restrukturiranje ekonomskog modela kako bi sve zemlje imale funkcionalnu tržišnu ekonomiju, zasnovanu na izvozu i investicijama, umesto na uvozu i potrošnji.

Han je rekao da proces pristupanja nije samo uskladjivanje nacionalnih zakona s tekovinama EU, nego da je sve veći naglasak na unapredjenju ekonomskog razvoja i jačanje konkurentnosti.

„Vladavina prava i ekonomski razvoj su dve strane istog novčića. Vladavina prava, posebno pravna sigurnost i funkcionalan pravosudni sistem pomaže investicije i ekonomski rast“, rekao je Han.

Evropski komesar je naveo nekoliko problema s kojima se Zapadni Balkan suočava, uključujući nedostatak sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća, sivu ekonomiju i potrebu poboljšanja kvaliteta obrazovanja u cilju povećanja zaposlenosti.

Podsetivši da su u maju predstavljene preporuke za sve zemlje u okviru Programa ekonomskih reformi, Han je rekao da je većina zemalja pokazala snažnu posvećenost tom procesu i stavile ga u centar svog strateškog ekonomskog planiranja, ali da je njegova primena do sada bila „pomešana“, posebno kada su u pitanju preporuke za ključne strukturne reforme.

„Izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture je u središtu napora Evropske komisije da ojača integraciju izmedju zemalja Zapadnog Balkana i sa EU“, rekao je Han.

Evropski komesar je dodao da zemlje regiona moraju da ispune obaveze u vezi s reformama u tim oblastima, jer „investicije bez reformi nemaju mnogo smisla“.

„U energetskom sektoru, jasno je da nema smisla investirati u skupe interkonektore na mrežama dalekovoda ako zemlje nisu voljne da trguju energijom u regionu. Trgovina bi povećala bezbednost snabdevanja i smanjila potrebu za dodatnim skupim proizvodnim kapacitetima“, rekao je Han.

Kada je u pitanju transportni sektor, Han je kazao da bi bilo više stranih investitora ako bi imali pristup celom koridoru a ne samo nacionalnim segmentima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar