U trendu

Zabrana automobila, radikalan predlog aktivista u Glazgovu

GLAZGOV – Dok se proizvođači automobila i vlade nekih zemalja udružuju oko novog cilja klimatskog samita u Glazgovu – drastično masovnije upotrebe električnih vozila, aktivisti upućuju učesnicima samita radikalan apel – da se jednostavno odreknu upotrebe svih vrsta automobila.

S novim ciljem postupnog smanjivanja prodaje novih automobila na benzin i dizel u narednih 20 godina, više desetina zemalja i automobilskih kompaja iskoristilo je samit UN COP26 da promoviše prodaju električnih vozila s ciljem globalnog smanjivanja emisije štetnih gasova, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

„Ovo je velika transformacija. Smatramo da je ovo i velika šansa za otvaranje novih radnih mesta“, ocenio je Omar Algabra, ministar trgovine Kanade.

Sintija Vilijams, menadžerka sektora za politiku zaštite životne sredine u američkom automobilskom gigantu Fordu, pozvala je države da pruže podršku prodaji električnih automobila širom sveta.

„Sada nam trebaju ovakva vozila, trebaju nam potezi koji će odgovarati našim ambicijama“, rekla je Vilijamsova i predočila da je neophodno razvijati infrastrukturu za masovno, globalno uvođenje električnih vozila.

„Što više ljudi mora da uđe u takva vozila i niko ne sme da zaostaje“, poručila je Sintija Vilijams.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.