U trendu

Zadataka političara na ZB – kako zadržati mlade

SKOPLJE – Izrada platforme na političkom nivou o tome kako zadržati mlade, treba da bude jedan od osnovnih zadataka političara u regionu ukoliko žele da unaprede nacionalnu i regionalnu ekonomiju i zaustave odliv mozgova, poručila je član odbora direktora Macedonia 2025 Nevenka Dimitrova.

“Kako ubediti mlade da ostanu i rade ovde treba da bude jedna od ključnih platformi za ovdašnje političare. Samit Macedonia 2025 je učinio veliki posao u povečanju poverenja kod mladih i uspešnih da ostanu u svojim zemljama u regionu i da pokušaju sami da pokrenu svoj biznis priču”, istakla je Dimitrova za Tanjug tokom samita Macedonia 2025.

Ona kaže da su upravo na ovom samitu mladi mogli da čuju uspešne priče o tome kakve mogućnosti im se danas nude za pokretanje biznisa u regionu Zapadnog Balkana, a da nije reč o pozamljivanju novca ili o podizanju skupih kredita.

“Hajde da učinimo ono što je učinio Izrael, zemlju koju nazivaju start ap naciju. Ali u svemu tome mladima je potrebna podrška velikih kompanija i privrednika, jer kako kažu pojedinii biznismeni, ‘mala riba ne pliva sama, već pored velike ribe’”, rekla je Dimitrova.

Prema njenim rečima, mladim privrednicima potrebna je podrška velikih kompanija i iskustvo takvih preduzeća.

Ona smatra da je podrška u pokretanju novih biznisa ono što nedostaje danas u regionu Zapadnog Balkana, ali da se polako i sporo stvari menjanju.

“Sada već vidimo fondove za inovacije i različite razvojne programe koji pružaju podršku ljudima da pokrenu svoje inicijative i ideje, kao i tehnološka dostignuća. I sve ovo je bitno u procesu kako napraviti kompaniju koja se u kontinuitetu razvija”, naglasila je Dimitrova.

U tom kontekstu ona smatra da je u procesu razvoja privrednih veština kod mladih takođe veoma važna regionalna saradnja.

“Treba da se spodele ne samo ideje i nova tehnološka otkrića, već i znanja i iskustva jer veoma često ono što nedostaje mladim privrednicima su upravo pravovremene i tačne informacije”, istakla je Dimitrova.

Kao neko ko upravlja start up kompanijom iz oblasti zdrave ishrane, Dimitrova ističe da zna koliko je bitna regionalna saradnja.

”Kada smo tražili određene ekspertize, našli smo ono što nam treba u Bugarskoj, kao i određenu opremu koja nam je bila potrebna, te na osnovu toga mogu reći da regionalna saradnja itekako puno znači”, objašnjava ona.

Prema njenim rečima, ključna poruka koja je obeležila ovogodišnji samit Macedonia 2025 je nastavak uspešnih priča mladih preduzetnika u Severnoj Makedoniji i u regionu Zapadnog Balkana, kao i pružanje dodatnih napora ka osniživanju i širenju teme o preduzetništvu i na sledećem samitu Macedonia 2025.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.