najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zaduženi u švajcarcima tuže banke

Vlasnici kredita indeksiranih u švajcarskim francima ovih dana masovno odlučuju da podnesu tužbe za raskid ugovora o kreditu, piše list “Politika”, navodeći da bi to moglo da bude novo moguće rešenje problema koji u Srbiji muči oko 20.000 porodica.

Potrošačke organizacije, ohrabrene nedavnom izjavom Dragiše Slijepcevica, sudije Ustavnog suda, koji je rekao da su ovi krediti izgubili smisao za jednu ugovornu stranu (klijente) te da su podložni raskidu ugovora, pozvale su zadužene u švajcarcima da podnose grupne tužbe.

Na nedavno održanom seminaru na Zlatiboru, on je rekao da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvataju ove tužbe i da ce „u slucaju da ne bude tako Ustavni sud zauzeti takav stav“, podseća “Politika”.

Sudija je tom prilikom objasnio da je valutna klauzula svrsishodna samo do granica očuvanja vrednosti jednakih davanja ugovornih strana.

Konkretno, ugovaranje kredita u švajcarcima dovelo je do toga da korisnici kredita i posle nekoliko godina redovne otplate (posmatrano u evrima kao valuti sa kojom u Srbiji poredimo sve vrednosti nekretnina), duguju isti ili čak iznos veći od onog koji su podigli.

Dejan Gavrilovic, predsednik Udruženja bankarskih klijenata „Efektiva“, tu tvrdnju potkrepljuje sledećim primerom: neko ko je 2008. godine uzeo kredit od 100.000 franaka, što je u tom trenutku vredelo 50.000 evra, do sada je otplatio 30.000 evra. U ovom trenutku duguje 90.000 franaka ili 80.000 evra, što je 30.000 više od onog što je ugovorio.

Dragiša Slijepcevic, sudija Ustavnog suda, nedavno je upozorio da su ovi krediti izgubili smisao za gradane i da bi nižestepeni sudovi trebalo da prihvate tužbe za raskid ugovora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike