U trendu

Zafirovski: Razvoj Srbije dobar primer u regionu

SKOPLJE – Razvoj Srbije, čiji je privredni rast premašio četiri odsto, dobar je primer za zemlje u regionu, ali da bi preskočili jaz između Zapadnog Balkana i Evrope, moramo da dostignemo rast od najmanje pet ili šest procenata, izjavio je danas Tanjugu jedan od osnivača samita „Makedonija2025“ Majk Zafirovski.

Ugledni američki biznismen poreklom iz Makedonije, koji je predsednik Zaf grupe, član Borda direktora u kompaniji Boing i „The Blackstone“, kaže da zemlje u regionu ne treba da razmišljaju samo o politici i stranačkom pozicioniranju ‘levo ili desno’, već da se fokusiraju na ekonomski rast.

„Srbija je odličan primer, bila je u zaostatku dugi niz godina, ali platformu koju su sada postavili za strane investicije i podršku domaćim kompanijama pruža mogućnost za razvoj. Mislim da se isti model sada koristi u Makedoniji“, rekao je on.

Zafirovski je istakao da kombinacija saradnje malih i velikih kompanija, ali i proaktivna uloga vlasti, vodi ka rastu.

„Želim da čestitam Srbiji na dobrim ekonomskim rezultatima, ali i da ih ohrabrim da razmišljaju o pet ili šest odsto. Zato što je četiri odsto dobro, ali ako ste broj jedan u regionu. to ne treba da zadovoljava vaše ekonomske apetite“, poručio je Zafirovski.

Kaže da ne bi rekao da je ekonomija talac politike, kako se to često može čuti, već da je potrebna bolja institucionalna regulacija i promena načina razmšljanja.

Prema njegovim rečima, potrebna je društvena proaktivnost i otvorenost za nove mogućnosti i upravo je samit „Makedonija2025“ primer razmene iskustva na putu ka uspehu.

„Ključna poruka koju šaljem građanima regiona je da se ne žale na druge, na svoje šefove već da pokušaju da budu što bolji, pre svega, u svojoj porodici, pa onda i na poslu i pokušaju da promene ‘mindset'“, naveo je američki biznismen.

Kako je rekao, ključni zaključak ovogodišnjem samita „Makedonija2025“ je da se podrži ekonomski razvoj u svim oblastima.

Ukazao je da posebnu pažnju treba posvetiti IT sektoru i proizvodnji i dodao da zemlje u razvoju moraju mnogo brže da rastu nego razvijene države.

„Ako pogledamo Indiju i Kinu, pre 15 ili 20 godina, oni su rasli dva puta više nego razvijene ekonomije i samo tako su omogućile bolji životni standard svojim građanima. Njihov rast je tada bio između šest i osam odsto, dok su u istom periodu SAD bile na dva ili tri odsto rasta“, naveo je on.

Zafirofski ocenjuje da su komparativne prednosti malih zemalja u regionu što nudimo jeftinu proizvodnju, a to puno doprinosi bržem razvoju ekonomija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar