U trendu

Zahtev sindikata: Minimalac da skoči bar na 31.000 dinara

Konkretni razgovori članova Socijalno- ekonomskog saveta (SES) o visini minimalne cene rada za narednu godinu najverovatnije će početi u drugoj polovini avgusta, i dok se svi učesnici socijalnog dijaloga slazu u tome da je nephodno njeno povećanje, sindikati su izneli i konkretne brojke te očekuju da ona sa 27.000 skoči na bar 31.000 dinara.

Iako se zvanični razgovori o minimalcu još uvek ne vode, računica sindikata pokazuje da bi bilo realno očekivati da minimalna cena rada bude na nivou od 85 ili 90 odsto minimalne potrošačke korpe, odnosno između 31.000 i 32.000 dinara.

U Uniji poslodavaca kažu da teba povećati minimalac, ali ne preciziraju za koliko, a što se tiče stava Vlade Srbije, ministar finansija Siniša Mali nedavno je rekao da bi na jesen trebalo očekivati značajno povećanje.

Sekretar Veća Saveza Samostalnih sindikata Srbije ( S S S S) Zoran Mihajlović očekuje da će se krajem avgusta ili početkom septembra konkretnije razgovarati o tome budući da će se nova cena rada primenjivati od iduće godine.

„Naš zahtev je da ona bude na nivou od 85 ili 90 odsto mimalne potrošačke korpe budući da se u proteklom periodu dosta govorilo o tome da bi ona trebalo da dostigne njen nivo. To bi bilo oko 31. 000 i 32.000 dinara“, rekao je Mihajlović za Tanjug i dodao da su to dve dve varijante na kojima će insistirati kad bude razgovora oko minimalne zarade.

Mihajlović smatra da je to realno i da sindikati nisu postavili nerealna očekivanja.

„Nadam se da će se naći rešenje koje će zadovoljiti i jednu drugu stranu“, kaže Mihajlović.

Upitan da li bi situacija u Republičkom geodetskom zavodu zbog čega su predstavnici sindikata napustili sednicu SES-a u maju, mogle da utiču na druge teme o kojima razgovaraju socijalni partneri, Mihahajlović je izrazio nadu da će se do septembra naći rešenje za probleme u RGZ.

Naime, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je krajem maja napustio sednicu Socijalno-ekonomskog saveta u znak nezadovoljstva povodom, kako je tada objasnio, „šikaniranja radnika koji su ucestvovali u štrajku u RGZ“.

„Neprimereno je da se vrši ovakav pritisak na sindikat i ne vidimo razloge za učestvovanje u bilo kakvom dijalogu na bilo kom nivou dok se ne reši agonija prema našim članovima sindikata koja traje već dugo“, rekao je Mihalović.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da ne očekuje da se stav sindikata po tom pitanju odrazi i na pregovore o ceni rada.

„Stav sindikata je veoma odgovoran, oni jesu izrazili nezadovoljstvo određenim temama, a nadam se da ta praksa neće biti u buduće i da se to neće odraziti i na pregovore o ceni rada“, istakao je Nenezić.

On je očekuje da će se i dogovor socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2020. godini postići u septembru.

„Interes svakog poslodavca su zadovoljni radnici i nema dileme oko toga da bi minimalnu zaradu trebalo povećati“, rekao je Nenezić Tanjugu, ali nije precizirao kakav stav će predstavnici Unije poslodavaca izneti u pogledu visine povećanja.

Ne treba tražiti nešto nerazumno, ali ono sto je važno je da sindikati, poslodavci ali i vlada Srbije dele isti stav- da minimalna cena rada treba da se poveća, rekao je Nenezić.

U Uniji poslodavaca ranije su rekli da bi u ovom trenutku realno bilo povećanje minimalca do šest procenata.

Minimalna cena radnog sata u Srbiji ove godine iznosi 155 dinara što je mesečno oko 27.000 dinara, dok je cena minimalne potrošačke korpe dostigla skoro 37.000 dinara.

Ukoliko se dogovor ne postigne na nivou SES-a u septembru, minimalnu cenu rada za iduću godinu doneće Vlada Srbije.

Od 2010. godine minimalac je povećan sedam puta. Za ovu godinu povećan je za 10 odsto, a u 2017. godini za šest odsto.

(Tanjug9

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.