U trendu

Zajedno za Vojvodinu za proglasenje elementarne nepogode

NOVI SAD – Narodni poslanici iz koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ pridružili su se danas inicijativi odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine u skupštinama opština Novi Bečej, Kikinda, Vrbas, Bač i Vršac, koji su podneli zahteve za hitno sazivanje vanrednih sednica skupština opština, na kojima bi se proglasilo stanje elementarne nepogode zbog suše.

Poslanici ova koalicija u saopštenju navode da bi trebalo formirati komisije koje bi utvrdile štetu pretrpljenu zbog suše, a kao meru ublažavanja posledica suše, treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi.

Oni, između ostalog, predlažu da se izmene zakoni i uredbe kojima se određuje porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, pašarina, kao i doprinosi za penziono invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, kojima će se omogućiti reprogram na pet godina sa grejs periodom od dve godine.
Pridružuju se zahtevima poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da gorivo za jesenje radove košta 170 dinara i da se omogući najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih mašina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar