najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zakon o oglašavanju da zaštiti potrošače

Ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj novog zakona o oglašavanju da potrošači budu zaštićeni od obmanjujućih i lažnih poruka kao i da se obezbedi fer tržišna konkurencija.

Obrazlažući Predlog zakona o oglašavanju Ljajić je kazao je da je važeći zakon o oglašavanju donet pre 10 godina i da su mnoge njegove odredbe prevazidjene.

“Idemo u susret novim trendovima EU, to je osnovni razlog donošenja novog zakona jer želimo da uskladimo naše zakonodavstvo sa standardima EU u ovoj oblasti. Želimo da zaštitimo potrošače od obmanjujućih i često lažnih poruka koje ih mogu podstaći na kupovinu neke robe”, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, Predlogom zakona obezbedjuju se instrumenti odgovarajućim inspekcijama za nadzor nad primenom njegovih odredbi.

“Jedna od ključnih novina tiče se oglašavanja alkoholnih pića, koja će se ubuduće deliti na ona sa manje od 20 odsto i ona sa više od 20 odsto alkohola. Pića sa više od 20 odsto alkohola moći će da se reklamiraju od 23 do 6.00 časova, kao i u štampanim medijima sem časopisa namenjenih deci”, rekao je Ljajić.

On je dodao da je odredbama predloženog zakona zabranjeno uporedno oglašavanje koje omalovažava robu konkurenta na tržistu.

“Novina je i da je ograničavanje igara na sreću ograničeno na period od 21.00 do 6.00 časova, da je zabranjeno njihovo oglašavanje na otvorenom prostoru ako su te reklame udaljene manje od 100 metara od škole i sličnih ustanova”, rekao je Ljajić.

Kako je istakao, predloženi zakon u velikoj meri sadrži odredbe koje ispravljaju anomalije iz prethodnog zakona.

Govoreći o Predlogu zakona o informacionoj bezbednosti, Ljajić je kazao da se tim aktom ova oblast prvi put uredjuje, kao i da je jedan od ključnih razloga za njegovo donošenje harmonizacija sa propisima EU.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike